Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν κλείνουμε την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Αναμένεται ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας.

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Δεν κλείνουμε την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων

Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού ενδέχεται να απαιτήσει νέα αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ.

«Μετά από μια μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι εύθραυστες και οι ανανεωμένοι κραδασμοί από την πλευρά της προσφοράς μπορούν να τις αποσταθεροποιήσουν, απειλώντας τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», είπε σε ομιλία της την Πέμπτη στο Σεντ Λούις. «Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων».

Η Σνάμπελ μίλησε μια εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Οι αγορές και οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει πλέον στο 4% μέχρι το 2024, με τον πληθωρισμό να έχει επιβραδυνθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Ο δείκτης μειώθηκε στο 2,9% τον Οκτώβριο στην ευρωζώνη.

Είπε επίσης ότι ενώ χρειάστηκε ένας χρόνος για να φτάσει ο πληθωρισμός σε αυτό το επίπεδο από το 10,6%, «αναμένεται ότι θα χρειαστεί περίπου διπλάσιος χρόνος για να επιστρέψει από εδώ στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v