Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: «Όχι» στο μορατόριουμ για πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς

Η συνθήκη για τα όπλα INF εκπνέει σύντομα, ενώ Μόσχα και Ουάσιγκον επιδίδονται σε «πυρηνικό» αγώνα πινγκ πονγκ για το ποια από τις δύο χώρες έχει σπάσει πρώτη τη συμφωνία.

Ρωσία: «Όχι» στο μορατόριουμ για πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ρωσίας για τον έλεγχο των εξοπλισμών προειδοποίησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Μόσχα θα απορρίψει ένα προτεινόμενο μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, εάν η Ουάσινγκτον προχωρήσει στην ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στην Ασία και την Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί επίσημα το 2019 από τη Συνθήκη του 1987 για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF, Intermediate-range Nuclear Forces) με τη Ρωσία, αφού είπαν ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία, κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε στις ΗΠΑ και σε πολλά δυτικοευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να υπάρξει μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων που είχαν προηγουμένως απαγορευτεί από τη συνθήκη INF.

Αλλά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο οποίος είναι επικεφαλής στις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών, είπε ότι οι ΗΠΑ «σπεύδουν» να αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους και στην Ασία και στην Ευρώπη.

«Συνεπώς, το δικό μας μορατόριουμ, το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπό το φως παρόμοιων εξελίξεων φυσικά δεν μπορεί να διατηρηθεί», δήλωσε ο Ριαμπκόφ στην εφημερίδα Kommersant.

«Οι Αμερικανοί νομίζουν ότι δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Ριαμπκόφ. «Εμείς πιστεύουμε ότι κατ’ αυτό τον τρόπο καταφέρνουν νέο ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια σταθερότητα και στην ασφάλεια των αντίστοιχων περιοχών».

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει δημoσίως τη Ρωσία για την ανάπτυξη πυραύλων κρουζ 9M729, γνωστών με την κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ ως SSC-8, την οποία επικαλούνται ως λόγο για αποχώρησή τους από τη συνθήκη INF.

Στην πρότασή του για μορατόριουμ, ο Πούτιν πρότεινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Μετά την αποχώρησή τους από τη συνθήκη, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει δοκιμές παρόμοιων πυραύλων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v