Πιο βαθιά σε ύφεση οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης ξεκίνησε το τέταρτο τρίμηνο σε μειονεκτική θέση, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση. Ο δείκτης ΡΜΙ, που περιλαμβάνει και μεταποίηση και υπηρεσίες, έπεσε στο πιο χαμηλό από τον Νοέμβριο του 2020.

Πιο βαθιά σε ύφεση οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ευρωζώνης επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα καθώς η ζήτηση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών αποδυναμώθηκε περαιτέρω, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης στη νομισματική ένωση των 20 χωρών.

Οπως θυμίζει το Reuters, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το περασμένο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, ενώ ο τελικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) για τον Οκτώβριο, που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, έδειξε ότι το μπλοκ εισήλθε με δυσκολία στο τρέχον τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI της HCOB, που συντάχθηκε από την S&P Global και θεωρείται καλός οδηγός της συνολικής οικονομικής υγείας, έπεσε στο 46,5 τον Οκτώβριο από το 47,2 του Σεπτεμβρίου -ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Νοέμβριο του 2020, όταν οι περιορισμοί Covid-19 έγιναν αυστηρότεροι σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Το αποτέλεσμα ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, σε ευθυγράμμιση με μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στο 47,8 από 48,7, επίσης σε ευθυγράμμιση με την αρχική εκτίμηση.

Η μεταποιητική δραστηριότητα έκανε ένα ακόμη βήμα πίσω τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία έδειξε ότι οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν με έναν από τους πιο απότομους ρυθμούς από τότε που συλλέχθηκαν για πρώτη φορά τα δεδομένα, το 1997.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v