Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμφωνο σταθερότητας: Παζάρι για μια «ζώνη προσγείωσης»

Σε έκτακτο Ecofin που μπορεί να γίνει τέλη του μήνα, θα επιχειρηθεί να αρθούν οι διαφωνίες και να κλείσει συμφωνία τον Δεκέμβριο. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου. Μέριμνα για χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες ζητά η Ελλάδα.

Σύμφωνο σταθερότητας: Παζάρι για μια «ζώνη προσγείωσης»

Μια ισορροπημένη συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ο στόχος της Ευρώπης, όπως σημείωσε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Nadia Calvino Santamaria (σ.σ. η Ισπανία ασκεί την προεδρία της ΕΕ), μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin που είχε στην ατζέντα το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Στη συνέντευξη τύπου, έκανε λόγο για μια «ζώνη προσγείωσης» (landing zone) σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η «ζώνη προσγείωσης» προβλέπει σταδιακή μείωση του χρέους που δημιουργεί «χώρο» ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί μια μελλοντική κρίση και κίνητρα για μεταρρυθμίσεις σε τομείς ενδιαφέροντος της Ευρώπης.
Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει, ένα «τελευταίο μίλι», αλλά βλέπουμε το τέλος του δρόμου, υποστήριξε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί φέτος, αν και σημείωσε ότι «τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα», δήλωση ενδεικτική των σημαντικών διαφορών που παραμένουν μεταξύ των χωρών.

Ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθεί η τεχνική δουλειά τις επόμενες ημέρες, με στόχο να γίνει ένα έκτακτο Ecofin στα τέλη Νοεμβρίου. Σκοπός είναι να καταστεί εφικτό να κλείσει η συμφωνία στη συνεδρίαση του οργάνου τον Δεκέμβριο.

Ο Β. Ντομπρόβσκις (φωτ.) σημείωσε ότι η πρόταση για «ζώνη προσγείωσης» διαφυλάσσει το πνεύμα της αρχικής πρότασης της Κομισιόν. Όλα εξαρτώνται στη «βαθμονόμηση» των επιμέρους ρυθμίσεων.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι η βάση της πρότασης έχει να κάνει με τα μακροπρόθεσμα πλάνα δαπανών της κάθε χώρας. Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για ισορροπία μεταξύ μείωσης χρέους και ελλείμματος αλλά και την ανάπτυξη και την υλοποίηση επενδύσεων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες της Ευρώπης.

Χατζηδάκης: Μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες

«Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αντανακλά αυτές τις βασικές αρχές».

Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στις Βρυξέλλες, μιλώντας για το θέμα του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ, στη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των διεργασιών σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η Ισπανική Προεδρία αποτελεί καλή βάση περαιτέρω συζήτησης ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο ελληνικό αίτημα για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών στους σχετικούς υπολογισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v