Με νέες παραγγελίες Boeing απογειώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Στην πολυαναμενόμενη συνάντηση Σι-Μπάιντεν στην Καλιφόρνια ενδέχεται να υπάρξει κινεζική δέσμευση για αγορά αεροσκαφών 737 Max, αποψύχοντας εμπορικά τις διμερείς σχέσεις και δίνοντας νέο πλεονέκτημα στην αμερικανική εταιρεία έναντι της κυριαρχίας Airbus.

Με νέες παραγγελίες Boeing απογειώνονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Σημαντική πρόοδο στις πωλήσεις του αεροσκάφους 737 Max στην Κίνα βλέπει η Boeing, καθώς ελπίζει ότι μετά τη συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ αυτή την εβδομάδα θα τερματιστεί ένα εμπορικό πάγωμα διαρκείας σε μια κρίσιμη υπερπόντια αγορά για την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών.

Η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δεσμευτεί για αγορά 737 κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια ένδειξη περαιτέρω απόψυξης μεταξύ των δύο χωρών, είπαν στο Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. 

Οι μετοχές της Boeing σημείωσαν άλμα σχεδόν 4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street, ακριβώς λόγω των προοπτικών για συμφωνία με την Κίνα, μαζί με την επιβεβαίωση μιας μεγάλης πώλησης στην Emirates

Αν και ο Λευκός Οίκος έχει θέσει την επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών με την Κίνα ως κορυφαία προτεραιότητα στη σύνοδο κορυφής, η συνάντηση των δύο παγκόσμιων ηγετών παρέχει επίσης μια ευκαιρία για επαναφορά του εμπορίου στον τομέα αεροδιαστημικής.

Μια συμφωνία για το 737 Max θα αποτελέσει κρίσιμο ορόσημο για την Boeing, αφού έχασε το προβάδισμά της στην κινεζική αγορά από τον μεγάλο ανταγωνιστή Airbus. Η αμερικανική εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει σημαντικές πωλήσεις στην Κίνα τουλάχιστον από το 2018, πριν από δύο ατυχήματα που οδήγησαν σε παγκόσμια καθήλωση το εν λόγω μοντέλο. Έκτοτε, οι εντάσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων έχουν καταπνίξει τις εμπορικές συμφωνίες.

 

«Είμαι αισιόδοξος για τις συζητήσεις που πρόκειται να γίνουν στο Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε ο Stan Deal, επικεφαλής της μονάδας εμπορικών αεροσκαφών της Boeing, σε συνέντευξή του στο πλαίσιο της έκθεσης Dubai Airshow, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε εάν θα υπάρξει συμφωνία. «Η δουλειά μας θα είναι να παραδίδουμε αεροπλάνα και να εκφράσουμε στους Κινέζους την ανάγκη να αντικαταστήσουν τον στόλο τους, προσφέροντας ανάπτυξη για το μέλλον».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Σι δεν αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημη παραγγελία για το 737 Max, τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της Boeing, είπαν οι πηγές. Αλλά τέτοιου είδους δεσμεύσεις έχουν συχνά τη μορφή μνημονίου συνεργασίας ή επιστολής προθέσεων.

Η Boeing, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς των ΗΠΑ, προβλέπει ότι η Κίνα θα καλύψει περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης αεροσκαφών τις επόμενες δύο δεκαετίες. Καθώς τα ταξίδια ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημικής περιόδου, μια συμφωνία με την Boeing θα διασφάλιζε πιθανή ροή παραδόσεων 737 μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v