Σεντένο (ΕΚΤ): Ανησυχία για τη στασιμότητα της οικονομίας

«Οι αριθμοί δεν ήταν υπέροχοι, το μηδέν, 0,1, -0,1 ανά τρίμηνο για πέντε διαδοχικά τρίμηνα δημιουργεί λίγη ανησυχία για το αν θα είναι μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Σεντένο (ΕΚΤ): Ανησυχία για τη στασιμότητα της οικονομίας

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Σεντένο (φωτό), δήλωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες για το εάν η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει ήπια προσγείωση, μετά την έλλειψη ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα.

Η επιθετικότητα των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει επιβαρύνει το μπλοκ, του οποίου η οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο και αναμένεται να μείνει στάσιμο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ευρωζώνη είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα βιώσει ύφεση μέχρι το τέλος του 2023.

«Οι αριθμοί δεν ήταν υπέροχοι, το μηδέν, 0,1, -0,1 ανά τρίμηνο για πέντε διαδοχικά τρίμηνα δημιουργεί λίγη ανησυχία για το αν θα είναι μια ήπια προσγείωση», δήλωσε ο Σεντένο στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Αυτή η στασιμότητα της ευρωζώνης είναι φυσικά πηγή ανησυχίας για όλους», πρόσθεσε ο Πορτογάλος αξιωματούχος. «Θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού, αυτό είναι σίγουρο».

Ο Σεντένο, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο ήπιους ρυθμιστές επιτοκίων της ΕΚΤ, είπε ότι η σύγκλιση προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας θα είναι πιο αργή από εδώ και στο εξής.

«Τον Νοέμβριο, εξακολουθούμε να περιμένουμε έναν πολύ καλό αριθμό για τον πληθωρισμό, αλλά τότε θα υπάρξει αυτό που θα έλεγα αντίσταση», είπε. «Γνωρίζουμε τις πηγές αυτού: Υπάρχει μια μικρή αύξηση του πληθωρισμού που προέρχεται από την ενέργεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v