Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Πρωταθλήτρια η Αθήνα στις αυξήσεις τιμών για σπίτια

Οι τιμές κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο. Ηταν σχεδόν τριπλάσια από αυτή στη Στοκχόλμη, την ώρα που στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι τιμές κινήθηκαν καθοδικά.

Bloomberg: Πρωταθλήτρια η Αθήνα στις αυξήσεις τιμών για σπίτια

Η Αθήνα έχει γίνει μία από τις πιο «καυτές» αγορές κατοικιών της Ευρώπης, σημειώνει το Bloomberg. 

Οι τιμές των κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα αυξήθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας σχεδόν τριπλάσια άνοδο από αυτή στη Στοκχόλμη, την ώρα που στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι τιμές κινήθηκαν καθοδικά.  

Οπως σημειώνει το πρακτορείο, η άνοδος οφείλεται εν μέρει στη μακρά, αργή επίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια έχουν νομικά ζητήματα, ανεβάζοντας τις τιμές στην Αθήνα πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Golden Visa.

Εκτός από την έλλειψη ακινήτων, η οικονομία ανακάμπτει και παρέχει στους ντόπιους περισσότερη δύναμη δαπανών. Η Ελλάδα προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ενώ το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος αποτέλεσε χτύπημα στην αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη, η έλλειψη στέγης έχει το πάνω χέρι στις περισσότερες πόλεις. Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο κατέγραψαν πτώση σε ετήσια βάση τους τελευταίους μήνες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των αγορών που παρακολουθεί ο δείκτης Bloomberg City Tracker κινείται ανοδικά, με το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη να σημειώνουν ετήσιες αυξήσεις άνω του 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v