Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νάγκελ: Η ΕΚΤ τιμωρεί τους αποταμιευτές

Ο τόκος 4% που κερδίζουν οι τράπεζες για τα «πλεονάζοντα αποθεματικά» τους στην ΕΚΤ περιορίζει τον ανταγωνισμό για την προσφορά υψηλότερων καταθετικών επιτοκίων, τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης.

Νάγκελ: Η ΕΚΤ τιμωρεί τους αποταμιευτές
Γιοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank

Τα δισεκκατομύρια ευρώ που αποκομίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τόκους για τις καταθέσεις τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τιμωρούν τους αποταμιευτές, τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ. 

Ο Νάγκελ ανέφερε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη ότι οι τράπεζες στηρίζονται λιγότερο στις καταθέσεις των αποταμιευτών από ό,τι στο παρελθόν. Ο λόγος για αυτό είναι τα μεγάλα «πλεονάζοντα αποθεματικά» που διατηρούν στις κεντρικές τράπεζες.

Αυτά τα πλεονάζοντα αποθεματικά, τα οποία ανέρχονται σε σχεδόν 4 τρισ. δολάρια, δίνουν τόκο 4% στις τράπεζες, μειώνοντας την πίεση να ανταγωνιστούν για την προσέλκυση καταθέσεων μέσω της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Νάγκελ ότι αυτό εμποδίζει τη «μετάδοση» της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στην πραγματική οικονομία καθώς περιορίζει τα κίνητρα των τραπεζών να αλλάξουν τη δανειοδοτική συμπεριφορά τους. 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε σύγκρουση με τη θέση της πλειονότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v