Αίρει την απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης η Ρωσία

«Η χονδρική τιμή υποχώρησε σημαντικά», εξήγησε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, προειδοποιώντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους δείκτες χωρίς να αποκλείει εκ νέου απαγόρευση.

Αίρει την απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης η Ρωσία

Η Ρωσία αίρει την προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης, την οποία είχε επιβάλει στα μέσα Σεπτεμβρίου λόγω της εκτόξευσης της τιμής της στα πρατήρια καυσίμων, με φόντο την αύξηση του πληθωρισμού.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει, από σήμερα 17 Νοεμβρίου, την προσωρινή απαγόρευση των εξαγωγών που είχε επιβληθεί στις 21 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο σειράς μέτρων για τη σταθεροποίηση των τιμών στην εσωτερική αγορά», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Μέσα σε δύο μήνες «η χονδρική τιμή της βενζίνης υποχώρησε σημαντικά», εξήγησε το υπουργείο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους δείκτες παραγωγής και τις τιμές και δεν αποκλείει την πιθανότητα να απαγορευθούν και πάλι οι εξαγωγές «εάν κριθεί αναγκαίο».

Μετά την ανακοίνωση της Μόσχας, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές συνέχισε να αυξάνεται, με το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας να φτάνει τα 79,81 δολάρια το βαρέλι (+3,09%) και το αμερικανικό αργό WTI τα 75,10 δολάρια (+3,02%) γύρω στις 18.15 (ώρα Ελλάδας).

Η τιμή της βενζίνης στη Ρωσία κατέρριψε νέο αρνητικό ρεκόρ πριν από μερικές ημέρες. Η αύξηση αποδίδεται σε σειρά παραγόντων: στο αποδυναμωμένο ρούβλι, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως και τις εργασίες συντήρησης στα διυλιστήρια που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα αποθέματα.

Λόγω της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Ρώσοι αγρότες δεν μπόρεσαν να μαζέψουν τη συγκομιδή τους, καθώς δεν είχαν τα αναγκαία καύσιμα για τα μηχανήματά τους, ανέφερε ο εγχώριος Τύπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v