Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό τριών μηνών οι ροές ρωσικού αργού δια θαλάσσης

Μειώθηκαν κατά 580.000 βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Νοεμβρίου

Σε χαμηλό τριών μηνών οι ροές ρωσικού αργού δια θαλάσσης

 

Στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο μείωσε η Ρωσία τις εξαγωγές πετρελαίου της δια θαλάσσης, πριν από τη συνάντηση των υπουργών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί η συμμόρφωση στις περικοπές παραγωγής. Η κίνηση της ήρθε μετά την άνοδο των αποστολών τον Οκτώβριο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα αποστέλλονταν από τα ρωσικά λιμάνια την εβδομάδα έως τις 19 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων. Ηταν λιγότερα κατά 580.000 βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε ολοκληρωθεί στις 12 Νοεμβρίου - ήταν επίσης η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Η Μόσχα δήλωσε στις αρχές Αυγούστου ότι παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από το μέσο επίπεδο Μαΐου-Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους, μια πολιτική που επιβεβαιώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εάν το βάρος πέσει εξ ολοκλήρου στο αργό, αυτό θα συνεπαγόταν θαλάσσιες αποστολές 3,28 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε στο Interfax τον περασμένο μήνα ότι η μείωση κατανέμεται τόσο στο αργό όσο και στα διυλισμένα προϊόντα. 

Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ+, από κοινού με τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, θα συναντηθεί στη Βιέννη στις 26 Νοεμβρίου. Εκεί, θα εξετάσουν πώς να ανταποκριθούν στην αποδυναμωμένη προοπτική της αγοράς πετρελαίου, καθώς και στον καθορισμό στόχων παραγωγής για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v