Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Σε προ 2008 επίπεδα το χρέος των εταιρειών εμπορικών ακινήτων

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετάστασης στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα της ευρωζώνης από τις πιέσεις στο real estate.

ΕΚΤ: Σε προ 2008 επίπεδα το χρέος των εταιρειών εμπορικών ακινήτων

Οι εταιρείες ακινήτων στην ευρωζώνη καταγράφουν αυξανόμενες ζημίες και κάποιες θα δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, το οποίο έχει αυξηθεί σε προ του 2008 επίπεδα, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Οι ζημίες, οι οποίες σύμφωνα με την ΕΚΤ θα έχουν επιπτώσεις για τα βιβλία δανείων των τραπεζών, πηγάζουν από το πολύ υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, την πτώση της αξίας των εμπορικών ακινήτων, τα μικρότερα έσοδα από ενοίκια και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι σημάδια πιέσεων στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, ο οποίος αντιστοιχεί στο 10% των τραπεζικών δανείων στην ευρωζώνη, έχουν τη δυνατότητα να διογκώσουν σημαντικά ένα δυσμενές σενάριο και να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Το μέσο χρέος των εταιρειών εμπορικών ακινήτων στην ευρωζώνη είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερο από τα κέρδη, επίπεδο που είναι κοντά ή υψηλότερο από την περίοδο πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ανέφερε η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία της έκθεση για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v