Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκαψαν τα δάχτυλά τους οι short sellers, ζημιές $43 δισ. στο τελευταίο ράλι

Επεσαν έξω οι αλγόριθμοι των hedge funds και παγιδεύτηκαν από την «επώδυνη ανάκαμψη» των μετοχών. Τα καλά νέα από τη Fed και τον αμερικανικό πληθωρισμό έφεραν σειρά απωλειών στους βιαστικούς σορτάκηδες.

Εκαψαν τα δάχτυλά τους οι short sellers, ζημιές $43 δισ. στο τελευταίο ράλι

Τα hedge funds που έχουν στοιχηματίσει σε πτώση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έχουν υποστεί ζημίες περίπου 43 δισ. δολαρίων μετά το απότομο ράλι των τελευταίων ημερών.

Πολλοί short, που πόνταραν κόντρα σε εταιρείες που εκτέθηκαν στο υψηλότερο κόστος δανεισμού τον περασμένο χρόνο, έχουν παγιδευτεί από μια «επώδυνη» ανάκαμψη σε μετοχές «χαμηλής ποιότητας» αυτό τον μήνα, δήλωσε ο Emmanuel Cau, επικεφαλής της Barclays για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Αυτό συνέβη καθώς η αγορά έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σιγουριά ότι ο κύκλος των αυξήσεων επιτοκίων της Fed έχει επιτέλους κλείσει, γράφουν οι Financial Times.

Το ράλι, το οποίο δίνει φόρα στον δείκτη S&P της Wall Street για τον ισχυρότερο μήνα του από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, πυροδοτήθηκε από την αντιληπτή απροθυμία του προέδρου της Fed Τζέι Πάουελ να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική.

Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τρίτη, έδωσαν περαιτέρω ώθηση στις μετοχές.

Αναλυτές είπαν ότι η άνοδος προκάλεσε μια σκληρή και «γρήγορη συμπίεση», καθώς ορισμένα hedge funds επαναγόρασαν μετοχές για να καλύψουν τα αρνητικά τους στοιχήματα, γεγονός που βοήθησε να πάρουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση οι τιμές των μετοχών.

Τα funds υπέστησαν απώλειες 43,2 δισ. δολαρίων σε στοιχήματα σορτάκηδων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς της ομάδας δεδομένων S3 Partners, χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη κέρδη από άλλες μετοχές που κατέχουν οι εν λόγω επενδυτές.

Τα στοιχήματα ενάντια σε μετοχές τεχνολογίας, υγειονομικής περίθαλψης και ψυχαγωγίας ήταν από τα πιο δαπανηρά για τα hedge funds, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3. Η εβδομαδιαία άνοδος 14% στη μετοχή της εταιρείας κρουαζιέρας Carnival, για παράδειγμα, κόστισε στους short sellers συνολικά 240 εκατ. δολάρια.

Η ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης στις αγορές έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ζόρικη για τα hedge funds που ακολουθούν τις τάσεις χρησιμοποιώντας αλγόριθμους και αυστηρές μετρήσεις διαχείρισης κινδύνου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v