Γερμανία: Αντιδράσεις στον κλάδο εστίασης προκαλεί η επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%

Κλείνουν τα εστιατόρια, «μήπως και ανοίξουν τα μάτια των πολιτικών». Η κυβέρνηση αποφάσισε αιφνιδιαστικά την κατάργηση του έκτακτου πανδημικού μέτρου για ελάφρυνση του φόρου στο 7%.

Γερμανία: Αντιδράσεις στον κλάδο εστίασης προκαλεί η επαναφορά του ΦΠΑ στο 19%

Την επαναφορά του ΦΠΑ για την εστίαση στο 19%, από το 7% που ισχύει μέχρι σήμερα ως μέτρο ελάφρυνσης των συνεπειών της πανδημίας, αποφάσισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Ο ΦΠΑ στο 7% εισήχθη αρχικά το 2020 και, παρόλο που επρόκειτο να παραταθεί η ισχύς του μέτρου, υπό το βάρος της τρύπας 60 δισ. στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση του έκτακτου μέτρου και την επιστροφή στο 19%, όπως και πριν από την πανδημία.

Σύνδεσμοι ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης και εργαζόμενοι του κλάδου καλούν τώρα όλα τα εστιατόρια να παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα - αν όχι για όλη τη μέρα, τουλάχιστον για λίγες ώρες. Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αρχιμαγείρων Ντάνιελ Σάντε, σε δηλώσεις του στην BILD, στηρίζει την πρόταση προειδοποιώντας ότι οι νέες αυξήσεις καθιστούν απρόσιτα τα εστιατόρια. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Εστιατορίων Βρανδεμβούργου Όλαφ Σέπε δήλωσε από την πλευρά του ότι «η αύξηση του ΦΠΑ είναι μια κλοτσιά στο στομάχι για όλους μας. Υποστηρίζω την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις, μήπως ανοίξουν τα μάτια των πολιτικών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v