Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάξαμε θέσεις: Αγαπημένη αγορά ομολόγων η περιφέρεια της Ευρώπης

Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία ψηφίζουν οι επενδυτές. Γερμανία και Γαλλία πρέπει να εξηγούνται όλο και περισσότερο, εν μέσω δημοσιονομικών κρίσεων.

Αλλάξαμε θέσεις: Αγαπημένη αγορά ομολόγων η περιφέρεια της Ευρώπης

Μια αξιοσημείωτη αντιστροφή ρόλου βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, δέκα χρόνια και περισσότερο μετά τις δημοσιονομικές κρίσεις.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, τότε, οι αποκαλούμενες χώρες της περιφέρειας, Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, προκάλεσαν την οργή των επενδυτών μετά από τεράστια χρέη.

Πλέον, είναι η Γερμανία και η Γαλλία που πρέπει να εξηγούνται όλο και περισσότερο, εν μέσω δημοσιονομικών κρίσεων και δημοσιονομικών σχεδίων που έρχονται σε αντίθεση με τα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενώ η επανάληψη της αναταραχής του 2012 δεν είναι στο τραπέζι, το νέο δημοσιονομικό τοπίο έχει ήδη αλλάξει τη συμπεριφορά των επενδυτών. Κλίνουν περισσότερο προς τα περιφερειακά κρατικά ομόλογα του μπλοκ παρά στα παραδοσιακά πιο ασφαλή ομόλογα, υπολογίζοντας σε καλύτερες αποδόσεις καθώς αλλάζουν οι καταστάσεις.

Η JPMorgan έχει φορτώσει ισπανικό χρέος μαζί με τη Neuberger Berman, στην οποία οι διαχειριστές κεφαλαίων ευνοούν επίσης την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Η Goldman Sachs και η Société Générale προβλέπουν ότι τμήματα της περιφέρειας της Ευρώπης θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη απόδοση την επόμενη χρονιά.

Είναι τέτοια η αλλαγή, που η Commerzbank υποστηρίζει ότι παλιές επιλογές έχουν καταστεί παρωχημένες. Αυτό θα σήμαινε ένα τέλος όχι μόνο για τον «πυρήνα» και την «περιφέρεια», αλλά για το χονδροειδές αρκτικόλεξο PIIGS, που επινοήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, που άφησε ορισμένες χώρες να χρειαστούν τεράστια προγράμματα διάσωσης.

Καθώς ένα άγριο ξεπούλημα πέρασε από τα ομόλογα των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό δημόσιο χρέος, οι μικρότεροι εκδότες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα βγήκαν κερδισμένοι, με το spreads έναντι μεγαλύτερων ομολόγων όπως η Γερμανία να μειώνεται. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας είναι σχεδόν 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα φέτος, ενώ της Ελλάδας κατά διπλάσιο αυτού του μεγέθους.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, υπέστη μια σειρά από άσχημα νέα. Η οικονομία της προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος και οι προοπτικές έχουν υπονομευτεί περαιτέρω από μια δημοσιονομική κρίση.

Η γειτονική Γαλλία έλαβε σήμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία της είπε να περιορίσει τις δαπάνες για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v