Προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος: Στερεύει το χρήμα για την Ουκρανία

«Καμπανάκι» από Λευκό Οίκο στο Κογκρέσο ότι τελειώνουν οι διαθέσιμοι πόροι για το Κίεβο. Προειδοποιεί ότι η διακοπή της αποστολής όπλων θα έθετε σε κίνδυνο τα εδαφικά κέρδη της Ουκρανίας.

Προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος: Στερεύει το χρήμα για την Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ισχυρή προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα στερέψουν από πόρους για την ποροχή βοήθειας στην Ουκρανία έως το τέλος του έτους, λέγοντας ότι μια αδυναμία του Κογκρέσου να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση θα «τσάκιζε» το Κίεβο. 

Το «καμπανάκι» από τη Σαλάντα Γιανγκ, την υπεύθυνη προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, σε επιστολή που έστειλε στους αρχηγούς των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, αποτελεί την πιο σαφή εκτίμηση της Ουάσιγκτον για τη φθίνουσα οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία. 

«Χωρίς την ανάληψη δράσης από το Κογκρέσο, έως το τέλος του έτους θα έχουμε ξεμείνει από πόρους για την παροχή περισσότερων όπλων και εξοπλισμού για την Ουκρανία και την παροχή εξοπλισμού από τα αποθέματα των ΗΠΑ», έγραψε σύμφωνα με τους Financial Times η Γιανγκ. 

«Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό δοχείο με χρήματα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν έχουμε άλλα λεφτά και δεν έχουμε σχεδόν καθόλου χρόνο», προειδοποίησε. 

Το αίτημα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για έκτακτη χρηματοδότηση 106 δισ. δολαρίων για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, στο Ισραήλ και στην Ταϊβάν δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη στο Κογκρέσο. 

Ακόμα και αν το αίτημα έχει κάποιες ελπίδες να περάσει από τη Γερουσία, είναι πιο δύσκολο να λάβει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία. 

«Η διακοπή των ροών όπλων και εξοπλισμού θα τσακίσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τα κέρδη που έχει σημειώσει η Ουκρανία, αλλά αυξάνοντας την πιθανότητα ρωσικών στρατιωτικών νικών», σημείωσε η Γιανγκ. 

«Ήδη τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας έχουν γίνει πιο μικρά και οι παραδόσεις βοήθειας έχουν γίνει πιο περιορισμένες... ενώ οι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κάνουν περισσότερα, η βοήθεια των ΗΠΑ είναι κρίσιμη και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλους», πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v