Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς ντιλ για το Σύμφωνο Σταθερότητας κλείνει η χρονιά

Μεγάλες οι διαφορές σε κρίσιμες ρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν θέματα που δεν έχουν καν βρεθεί ακόμα στο τραπέζι του Ecofin. Στο επίκεντρο ο ρυθμός μείωσης του χρέους και τα ελλείμματα. Αγκάθι και οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Χωρίς ντιλ για το Σύμφωνο Σταθερότητας κλείνει η χρονιά

Όλο και πιο απίθανο φαίνεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ φέτος οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr, καθώς οι διαφορές για τον απαιτούμενο ρυθμό εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών είναι πολύ μεγάλες, δηλώνουν αξιωματούχοι στο Reuters.

Την προσεχή Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τις αλλαγές στους κανόνες που στηρίζουν την αξία του ευρώ και παρακολουθούνται στενά από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο στόχος είναι να προκύψει κοινή συμφωνία σε ενιαία θέση, υπό τη μορφή γενικής προσέγγισης, που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2024.

«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατή μια γενική προσέγγιση πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετείχε στις συνομιλίες.

«Είμαστε πολύ μακριά σε πολλά θέματα, ενώ ορισμένα δεν έχουν καν συζητηθεί», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι απομένει λίγος χρόνος, με δεδομένη και την ανάγκη να προετοιμαστεί η σύνοδος κορυφής της επόμενης εβδομάδας, που περιλαμβάνει στην ατζέντα συνομιλίες τόσο για την Ουκρανία όσο και για τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Μια συμφωνία την Παρασκευή είναι πολύ απίθανη», δήλωσε δεύτερος αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες, γράφει το Reuters.

Ωστόσο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία, οι συζητήσεις που βασίζονται σε νέα συμβιβαστική πρόταση της ισπανικής προεδρίας πιθανώς μέχρι την Παρασκευή θα οδηγήσουν σε συγκλίσεις, στη λεγόμενη «ζώνη προσγείωσης».

Οι κανόνες έχουν ανασταλεί από το 2020, αλλά πρόκειται να αποκατασταθούν από το 2024. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να τους επικαιροποιήσουν, ώστε να αντικατοπτρίζουν τη νέα, μετα-πανδημική πραγματικότητα του υψηλότερου δημόσιου χρέους και την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις με στόχο την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η καθυστέρηση της συμφωνίας μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2024, καθώς τα προσχέδια προϋπολογισμών για το επόμενο έτος έχουν καταρτιστεί με βάση τις τρέχουσες συστάσεις της Επιτροπής.

Ωστόσο, θα μείνει λιγότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις επί της τελικής μορφής των κανόνων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία. Υπάρχουν διαφορές και μερικές κόκκινες γραμμές, αλλά με καλή θέληση θα μπορούσαν να γεφυρωθούν μέσα σε λίγες ώρες σοβαρών διαπραγματεύσεων», δήλωσε τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών.

Οι εν λόγω κανόνες, που συναπαρτίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 60%, προβλέποντας πειθαρχικά μέτρα για όσα κράτη δεν περιορίζουν αρκετά γρήγορα τις υπερβάσεις. Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ωστόσο, υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αρχικά να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μείωση χρέους σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η Γερμανία, που επιμένει σε ελάχιστα και ίδια ετήσια ποσά για όλους, ζητά ελάχιστη μείωση χρέους κατά 1% ετησίως.

Το Βερολίνο επιθυμεί επίσης οι νέοι κανόνες να ορίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέτουν ως στόχο δημοσιονομικά ελλείμματα πολύ κάτω του 3%, δημιουργώντας απόθεμα ασφαλείας για την κάλυψη απροσδόκητων γεγονότων. Αυτό θα περιόριζε περαιτέρω το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών για τις εθνικές κυβερνήσεις.

Οι υπουργοί της ΕΕ παζαρεύουν επίσης και την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ίδιων των κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πώς θα επιβάλλονται αποτελεσματικά οι κανόνες. Ωστόσο, η κύρια διαφωνία αφορά τους αριθμούς -το πόσο γρήγορα πρέπει να μειωθούν έλλειμμα και χρέος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v