Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ισπανική πρόταση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Δημιουργία δημοσιονομικού «μαξιλαριού» 1,5% του ΑΕΠ προτείνει η ισπανική προεδρία, σύμφωνα με το Bloomberg. Ευελιξία για πράσινες επενδύσεις και αμυντικές δαπάνες. Οι στόχοι για μείωση του χρέους. Παραμένουν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών.

Η ισπανική πρόταση για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά μέτρων για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους, τα οποία θα αφήνουν παράλληλα περιθώριο για πράσινες και αμυντικές επενδύσεις, καθώς πιέζουν για συμφωνία σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Πρόταση που κατέθεσε η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, θα αναγκάσει τις χώρες να μειώσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως κατά μέσο όρο σε μια περίοδο προσαρμογής, εφόσον το χρέος υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της Ε.Ε. στο Bloomberg.

Οι χώρες με χρέος μεταξύ 60% και 90% του ΑΕΠ θα πρέπει να το μειώσουν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. 

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 1,5% του ΑΕΠ κάτω από όριο της Ε.Ε. για δημοσιονομικό έλλειμμα 3% του ΑΕΠ, είπε η πηγή του Bloomberg.

Η πρόταση στοχεύει επίσης να δώσει στις κυβερνήσεις περιθώρια για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και την ενίσχυση της άμυνας του μπλοκ, λαμβάνοντας υπόψη ότι η λιτότητα που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης κατέστρεψε την ευρωπαϊκή οικονομία, πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ πρόκειται να εξετάσουν το ισπανικό σχέδιο σε συνάντηση στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, αν και μια συμφωνία δεν είναι καθόλου βέβαιη.

Η πρόταση είναι πιο απαιτητική από το πλαίσιο που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, τον Απρίλιο, και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» θεωρείται παραχώρηση σε ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

Η ισπανική πρόταση επιτρέπει επίσης μια μικρή απόκλιση από το ανώτατο όριο δαπανών των κυβερνήσεων, το οποίο θα γίνει ο βασικός δείκτης για τον έλεγχο των προϋπολογισμών. Οι πιθανές επιλογές περιλαμβάνουν μια μέγιστη απόκλιση 0,25% ή 0,5% ετησίως και έως και 0,5% ή 0,75% σωρευτικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Η προτεραιότητα που δίνεται στην άμυνα κατά την αξιολόγηση των δαπανών των κρατών μελών απολαμβάνει ευρείας στήριξης, αλλά άλλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτα, σημείωσαν οι πηγές. Σε αυτά περιλαμβάνεται το εάν η περίοδος που απαιτείται για τη δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να παραταθεί από τα τέσσερα στα επτά έτη, ανάλογα με το αν γίνονται επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς. 

Οι Γάλλοι ανησυχούν επίσης ότι οι κανόνες που ισχύουν για χώρες με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ θα είναι πολύ αυστηροί, χωρίς να αφήνουν ευελιξία για επενδύσεις σε βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Παρίσι την Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είπε ότι οι κανόνες είναι θεμελιώδεις για την ανοικοδόμηση της δημοσιονομικής υγείας, αλλά είπε ότι δεν πρέπει να οδηγήσουν σε λιτότητα.

«Δεν μπορείτε να μου πείτε να εξυγιάνω τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να μην επιτρέπεται καμία επένδυση για την κλιματική, καμία επένδυση για την ασφάλεια ή την πράσινη βιομηχανία», είπε. «Αυτό θα είναι ένα όχι».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v