Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά στις εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία

Η ζήτηση για τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 3,7% από τον προηγούμενο μήνα, με εκτιμώμενη αύξηση 0,2%. Δυσμενές μήνυμα για τις επενδύσεις. Η οικονομία σε τροχιά για νέα συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο.

Βουτιά στις εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία

Οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων μειώθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η μεταποίηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένει κολλημένη σε τέλμα, την ώρα που ο Dax 30 χτυπά νέο ρεκόρ.

Τα στοιχεία της Τετάρτης δείχνουν μείωση της ζήτησης κατά 3,7% - αψηφώντας τους αναλυτές που είχαν προβλέψει άνοδο 0,2%. Τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, ωστόσο, αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω έως και 0,7%.

Η μείωση οφείλεται σε πτώση 13,5% στα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει το άλμα κατά 20,2% στις νέες παραγγελίες στην κατασκευή εξοπλισμού μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, πλοίων και τρένων, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

Το αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η πιθανή ανάκαμψη στην υπερμεγέθη βιομηχανική βάση της Γερμανίας δυσκολεύεται να υλοποιηθεί μετά την ενεργειακή κρίση και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, επιβαρύνοντας περαιτέρω την οικονομία.

Η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίμηνο έως τον Σεπτέμβριο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν νέα συρρίκνωση του ίδιου μεγέθους το τρέχον τρίμηνο, βάζοντας τη Γερμανία σε τροχιά να είναι η μόνη μεγάλη οικονομία με ύφεση. Το δημοσιονομικό χάος στο Βερολίνο μετά από μια δικαστική απόφαση-σοκ κινδυνεύει να επισκιάσει περαιτέρω την ανάκαμψη.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν σταθεροποίηση. Οι επιχειρηματικές προοπτικές του Ινστιτούτου Ifo τον περασμένο μήνα έφθασαν σε υψηλό έξι μηνών. Μια έρευνα PMI ανέδειξε «σημαντική αδυναμία», αν και οι συνθήκες χαλάρωσης υποστηρίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η αδυναμία της Γερμανίας έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στην αγορά εργασίας. Tο ποσοστό ανεργίας έφτασε σε υψηλό 2 1/2 ετών τον Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v