Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Έλλειμμα στην παραγωγή ρεύματος ενώ αυξάνονται οι ανάγκες λόγω κρύου. Εκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης και για βοήθεια έκτακτης ανάγκης από την Ευρώπη. Φόβοι για νέο ρωσικό μπαράζ βομβαρδισμών σε ενεργειακές υποδομές.

Ουκρανία: Ρωσικοί βομβαρδισμοί σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Ένας θερμοηλεκτρικός σταθμός που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω αυξανόμενων αναγκών λόγω του ψύχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας.

«Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, οι εγκαταστάσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησαν τη λειτουργία τους», ανάφερε το υπουργείο στην σελίδα του στο Facebook, χωρίς να κατονομάσει τον θερμοηλεκτρικό σταθμό και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Οι αξιωματούχοι κάλεσαν του πολίτες και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου.

«Η Ukrenergo (διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας) αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια έκτακτης ανάγκης από την Ευρώπη, μέτρο όχι πάντα εγγυημένο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ στο Telegram.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ukrenergo ανακοίνωσε ότι ο παγετός είχε ωθήσει τη χρήση ενέργειας κατά 2,7% πάνω από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι επί του παρόντος το έλλειμμα αντισταθμίζεται με εισαγωγές από την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία. Σήμερα εισέρρευσαν 700 MW στην Ουκρανία από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. τοπική ώρα.

Το Κίεβο φοβάται ότι η Μόσχα θα επαναλάβει το μπαράζ αεροπορικών επιθέσεων εναντίον ενεργειακών υποδομών. Τον προηγούμενο χειμώνα, η Ρωσία σφυροκόπησε το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v