Εντείνει τους βομβαρδισμούς στην αν. Ουκρανία η Ρωσία

Για δεύτερη συνεχή μέρα η Μόσχα βασίστηκε σε επιδρομές από αέρος, στην προσπάθειά της να καταλάβει μεταξύ άλλων την πόλη Αβντιίβκα. Δεκάδες επιθέσεις εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή τις τελευταίες μέρες.

Εντείνει τους βομβαρδισμούς στην αν. Ουκρανία η Ρωσία

Οι ρωσικές δυνάμεις βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε επιδρομές από αέρος χθες Πέμπτη στην αργόσυρτη επιχείρησή τους για να κυριεύσουν τομείς της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ χρησιμοποιούν νέα τακτική, την αποστολή ολιγομελών ομάδων, στην προσπάθεια να καταλάβουν τη σχεδόν ολοσχερώς την κατεστραμμένη πόλη Αβντιίβκα, κατά ουκρανικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Αβντιίβκα, πύλη προς την περιφέρεια Ντονιέτσκ, που ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ρώσους, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της ομώνυμης πρωτεύουσάς της, χαρακτηρίζεται επίκεντρο των μαχών από τα μέσα Οκτωβρίου. Βομβαρδίζεται συνεχώς.

«Για δεύτερη μέρα στη σειρά, οι δυνάμεις κατοχής χρησιμοποιούν ενεργά drones-καμικάζι και την αεροπορία. Και ο αριθμός των μαχών αυξήθηκε πολύ», είπε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του στρατού Ολεξάντρ Στούπουν.

Ο ίδιος μίλησε για υψηλό αριθμό ρωσικών απωλειών, καθώς και καταστροφή μέσων, στο νότιο θέατρο επιχειρήσεων.

Σε χθεσινοβραδινό ενημερωτικό δελτίο του το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε πως δυνάμεις του απέκρουσαν 15 επιθέσεις στην Αβντιίβκα και κοντινά χωριά, που προστέθηκαν σε άλλες 34 για τις οποίες έκανε λόγο το πρωί.

Το ουκρανικό μέσο Espreso ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα πιέζουν από βορρά, αλλά διαβεβαίωσε πως δεν έχουν παρεισφρήσει στη «βιομηχανική ζώνη», λίγο έξω από το κέντρο.

Σύμφωνα με ουκρανικό στρατιωτικό, τον Αντρίι Σίσουκ, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν νέα τακτική, στέλνουν ολιγομελείς ομάδες να κάνουν εφόδους με υποστήριξη τεθωρακισμένων και αεροπορική κάλυψη.

Κατά τον ίδιο, ελάχιστη πρόοδο σημείωσαν. Ο αξιωματικός εξάλλου, απηχώντας τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε να δημιουργηθούν περισσότερες οχυρωματικές θέσεις γύρω από πόλεις και άλλα σημεία κρίσιμα για την ουκρανική άμυνα, συμπληρώνοντας πως αυτό πρέπει να γίνει από «μονάδες του Μηχανικού», όχι μάχιμες δυνάμεις.

Η Αβντιίβκα συγκαταλεγόταν ήδη στις πόλεις με τις πιο ισχυρές οχυρώσεις στην Ουκρανία, αφότου οι δυνάμεις του Κιέβου την απέσπασαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές που την είχαν πάρει το 2014.

Στις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσίας για τον πόλεμο σπανίως αναφέρεται η Αβντιίβκα. Ρώσοι μπλόγκερ που καλύπτουν τον πόλεμο ανέφεραν πάντως χθες πως δυνάμεις της Μόσχας προέλασαν κοντά στο Στέποβε, χωριό βόρεια της πόλης, και «σταθεροποίησαν» την κατάσταση στον βιομηχανικό τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v