Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mερίσματα ρεκόρ μοίρασαν οι ευρωτράπεζες

Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση διένειμαν €63 δισ. στους μετόχους έναντι 48 δισ. ευρώ που σχεδίαζαν στην αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με την EBA. Στο 16% ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης CET1.

Mερίσματα ρεκόρ μοίρασαν οι ευρωτράπεζες

Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δίνουν ώθηση στην κερδοφορία δίνοντας περιθώριο για τη διανομή μερισμάτων ρεκόρ στους μετόχους, τόνισε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και οι τράπεζες διένειμαν 63 δισ. ευρώ στους μετόχους έναντι 48 δισ. ευρώ που σχεδίαζαν στην αρχή της χρονιάς, ανέφερε η EBA στην ετήσια έκθεση για την αξιολόγηση των κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από τον Ιούνιο του 2022 ώς τον Ιούνιο του 2023. 

Ο λόγος των προβληματικών δανείων παρέμεινε στο ιστορικό χαμηλό του 1,8% τον Ιούνιο του 2023. 

Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανήλθε στο 16%, το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία. 

Ωστόσο, η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή άφησε να εννοηθεί ότι τα καλύτερα μπορεί να έχουν παρέλθει, καθώς η χορήγηση δανείων επιβραδύνεται λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, το οποίο ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία και την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v