Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η BP σταματάει όλες τις διελεύσεις τάνκερ μέσω Ερυθράς Θάλασσας

Αιτία οι επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία από μαχητές Χούτι της Υεμένης, ειδικά σε πλοία που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ, ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα. Αλμα 7,9% για το φυσικό αέριο και 1% για το αργό.

Η BP σταματάει όλες τις διελεύσεις τάνκερ μέσω Ερυθράς Θάλασσας

Ο γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου BP δήλωσε ότι θα σταματήσει όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων στην εμπορική ναυτιλία από μαχητές Χούτι.

«Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας για τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, η BP αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά όλες τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έφτασε να ενισχύεται έως και 7,9% μετά τη δημοσίευση της είδησης, αν και πλέον βρίσκεται 3,4% υψηλότερα, στα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επεκτείνουν τα κέρδη τους οι τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 75 σεντς ανά βαρέλι, στα $72,18 και το μπρεντ κατά 88 σεντς, στα $77,43 ανά βαρέλι.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως οι MSC Mediterranean Shipping και CMA CGM ανακοίνωσαν και αυτές το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα στείλουν τα πλοία τους μέσω του σημείου ενόψει των αυξανόμενων απειλών, ενώ η Maersk Tankers δήλωσε ότι θα δώσει στα πλοία της την επιλογή αποφυγής της διαδρομής.

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα -ειδικά σε πλοία που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ- ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα.

«Θα διατηρήσουμε αυτή την προληπτική παύση υπό συνεχή επανεξέταση, ανάλογα με τις συνθήκες που εξελίσσονται στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση της BP.

Η αποφυγή της Ερυθράς Θάλασσας σημαίνει ότι τα πλοία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου, αναγκάζοντάς τα αντ 'αυτού να κάνουν μεγάλη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Κάτι τέτοιο προσθέτει χιλιάδες μίλια στα ταξίδια, καθυστερεί τις παραδόσεις φορτίου και σημαίνει διογκωμένο κόστος καυσίμων. Αυξάνει επίσης τη ζήτηση για πλοία.

Εν τω μεταξύ, νορβηγικής ιδιοκτησίας πλοίο δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα, σε ένα χτύπημα που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προήλθε από το έδαφος της Υεμένης, το οποίο ελέγχεται από το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα των Χούτι.

Το πλήγμα κατά του M/V Swan Atlantic ήταν το τελευταίο από μια σειρά επιθέσεων εναντίον σκαφών εν πλω από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Δεν υπήρχε άμεσα ανάληψη ευθύνης, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο Reuters ότι το σκάφος δέθηκε επίθεση με πολλαπλά βλήματα που εκτοξεύθηκαν από ελεγχόμενο από τους Χούτι έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v