Μεγάλος κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Ιραν, με σχεδόν 100 νεκρούς έρχονται μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό και αυξάνουν τα ρίσκα για ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Προειδοποιήσεις για επιθέσεις και κατά των Χούθι.

Μεγάλος κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν υποστήριξε ότι οι χθεσινές εκρήξεις που σκότωσαν σχεδόν 100 ανθρώπους είχαν στόχο την τιμωρία του για τη στάση που κρατά απέναντι στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, μια ένδειξη ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Την ευθύνη ωστόσο για την επίθεση ανέλαβε σήμερα o ISIS. Οι επιθέσεις στο Κερμάν είχαν στόχο το πλήθος που συγκεντρώθηκε για την επέτειο του θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός από τους ισχυρότερους στρατηγούς του Ιράν ο οποίος σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ σε επίθεση με drone το 2020. Η Τεχεράνη είπε ότι περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

Ταυτόχρονα, περισσότερες από δώδεκα χώρες προειδοποίησαν την, υποστηριζόμενη από το Ιράν, ομάδα Χούθι στην Υεμένη να σταματήσει τις επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και προκάλεσαν συσσώρευση δυτικής ναυτικής ισχύος στην περιοχή.

Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Υεμένη, από τότε που το Ισραήλ επιτέθηκε στη Χαμάς. Άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν πιθανές στρατιωτικές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη, αναγνωρίζοντας ότι μια ναυτική ομάδα δράσης που στήνεται από την Ουάσιγκτον μπορεί να μην είναι αρκετή για να εξαλείψει την απειλή για τη ζωτικής σημασίας πλωτή οδό από την οποία περνά το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ενώ οι κίνδυνοι ενός ευρύτερου πολέμου έχουν αυξηθεί αυτή την εβδομάδα, η άμεση αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν εξακολουθεί να θεωρείται λιγότερο πιθανή, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν αντ 'αυτού έναν αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων από «αντιπροσώπους». Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει ότι ένα μικρότερο περιστατικό θα μπορούσε ξαφνικά να μετατραπεί σε κάτι μεγαλύτερο με την αυξανόμενη συσσώρευση στρατευμάτων στην περιοχή.

Το χτύπημα κοντά στον τάφο του Σουλεϊμανί ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο επειδή η δολοφονία του το 2020 οδήγησε επίσης σε φόβους για μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Αν και το Ιράν ανέφερε την αντίθεσή του στο Ισραήλ ως κίνητρο για την επίθεση στο νεκροταφείο, η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν είχε λόγο να πιστεύει ότι το Ισραήλ εμπλέκεται και σημείωσε ότι οποιαδήποτε υπόνοια περί συμμετοχής των ΗΠΑ είναι «γελοία». Η αρχική υπόθεση των ΗΠΑ ήταν ότι το Ισλαμικό Κράτος ή μια παρόμοια ομάδα ήταν υπεύθυνη, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την ανάλυση της αμερικανικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν είχε κανένα σχόλιο για τις εκρήξεις.

Το χτύπημα της Τετάρτης, όμως, ήρθε λιγότερο από 24 ώρες μετά την επίθεση στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, στην οποία σκοτώθηκε υψηλόβαθμος ηγέτης της Χαμάς και για την οποία κατηγορείται το Ισραήλ. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από τις βάσεις της στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία ενός άλλου ανώτερου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης -και του πρώην συναδέλφου του Σουλεϊμανί-, στη Συρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v