Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Financial Times: Το όνομα του Ντράγκι «παίζει» δυνατά για τον διάδοχο του Μισέλ

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. δήλωσαν στους Financial Times ότι ο 76χρονος πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ αποτελεί μια πιθανή επιλογή για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Financial Times: Το όνομα του Ντράγκι «παίζει» δυνατά για τον διάδοχο του Μισέλ

Η πρόθεση του Σαρλ Μισέλ να παραιτηθεί πρόωρα από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει πυροδοτήσει διαπραγματεύσεις για τον διάδοχό του, με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι να θεωρείται από ορισμένους ως ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες της Ε.Ε. δήλωσαν στους Financial Times ότι ο 76χρονος πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί μια πιθανή επιλογή για τη διαδοχή του Μισέλ.

Είναι βέβαια πιθανό να ανακύψουν και άλλα ονόματα για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα εξελιχθούν οι σύνθετες διαπραγματεύσεις για κάλυψη των κορυφαίων αξιωμάτων της Ε.Ε., οι οποίες θα εξαρτηθούν επίσης και από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ανέφεραν οι πηγές. 

Πηγή από το περιβάλλον του Ντράγκι είπε ότι δεν επιδιώκει να αναλάβει κάποιον ηγετικό ρόλο στην Ε.Ε.

Όμως, η συζήτηση γύρω από το όνομα του Ντράγκι καταδεικνύει την επιθυμία που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να οριστικοποιηθεί ένας διάδοχος πολύ πριν από την πιθανή αποχώρηση του Μισέλ στα μέσα Ιουλίου.

«Ο Ντράγκι είναι το είδος του προσώπου στο οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να πει κανείς όχι αν υπάρχει μια αληθινή δυναμική πίσω του», είπε η Νάταλι Τόκι, διευθύντρια του Istituto Affari Internazionali, ενός think tank με έδρα τη Ρώμη. «Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι άλλοι είναι πρόθυμοι να τον προωθήσουν».

«Είναι απίθανο να πει όχι αν του ζητηθεί σοβαρά, αλλά επίσης δεν πρόκειται να το κυνηγήσει μόνος του» πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v