Τι σηματοδοτεί η Αϊόβα για Τραμπ και Ρεπουμπλικάνους

Η σαρωτική επικράτηση του πρώην προέδρου και οι ιδιαιτερότητες των ψηφοφόρων της Πολιτείας. Η διάσωση ΝτεΣάντις και η μοναδική επιλογή στα χέρια της Χέιλι στην κούρσα για το χρίσμα.

Τι σηματοδοτεί η Αϊόβα για Τραμπ και Ρεπουμπλικάνους

Υπάρχουν δύο τρόποι ερμηνείας της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα. Ο πρώτος, είναι η επιβεβαίωση ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ιδιοκτήτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος με τρόπο που κανένα πρόσωπο δεν πετύχει ποτέ στο παρελθόν. Αλλά το ξέρουμε εδώ και χρόνια. Μοιάζει ότι έχει κλειδώσει την υποψηφιότητα του 2024.

Ο δεύτερος τρόπος ερμηνείας, που δεν μπορεί να απορριφθεί, είναι ότι η Αϊόβα είναι μια ιδιόμορφη πολιτεία η οποία δεν προδικάζει τίποτα. Η πολιτεία του Midwestern είναι συνήθως, σε άλλες προκριματικές εκλογές, μακριά από το να προβλέψει τι θα συμβεί.

Μια γρήγορη ματιά στην ιστορία μας λέει γιατί: έχει προσδιορίσει τον τελικό υποψήφιο οποιουδήποτε κόμματος μόνο έξι φορές σε σχεδόν 50 χρόνια, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.

Η τελευταία φορά που η Αϊόβα επέλεξε τον Ρεπουμπλικανό νικητή ήταν στην αλλαγή της χιλιετίας. Για τους πιο πρόσφατους Ρεπουμπλικάνους, η νίκη τους στα κοινοτικά σώματα της πολιτείας ήταν ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας μόνο για μια καριέρα στην καλωδιακή τηλεόραση.

Το 2012 ήταν ο πρώην γερουσιαστής της Πενσυλβάνια Ρικ Σάντορουμ και το 2008 ο κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι. Ο Τεντ Κρουζ, ο οποίος κέρδισε το 2016, παραμένει γερουσιαστής των ΗΠΑ, αλλά κοσμεί συχνά τα πάνελ του Fox News.

Αυτά τα τρία ονόματα ήταν φυσικά μια αποτύπωση της βαριάς ευαγγελικής χριστιανικής ψήφου στην συγκεκριμένη πολιτεία. Τα πήγαν πολύ λιγότερο καλά την επόμενη εβδομάδα στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου η θρησκεία είναι ένας πολύ λιγότερο σημαντικός παράγοντας.

Το παράδειγμά τους δεν είναι και το καλύτερο νέο για τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις , τον μοναδικό υποψήφιο που επισκέφθηκε 99 κομητείες, αλλά τερμάτισε δεύτερος με διαφορά τη Δευτέρα, με μόλις το ένα πέμπτο των ψήφων.

Μολονότι ήταν ο φυσικός υποψήφιος του λεγόμενου ψηφοφόρου με βάση τις αξίες της πολιτείας, πέταξε στο καλάθι των αχρήστων την εκστρατεία του στην πολιτεία. Ο ΝτεΣάντις δύσκολα θα περίμενε να τα πάει καλύτερα στο Νιου Χάμσαϊρ. Η γρήγορη έξοδός του από το γήπεδο δεν θα αποτελούσε σοκ, όπως αναφέρει ανάλυση των FT.

Ήταν μια λιγότερο κακή βραδιά για τη Νίκι Χέιλι επειδή η καμπάνια της δεν πόνταρε ποτέ στη νίκη στην Αϊόβα. Το μεγάλο τεστ θα έρθει στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου έχει τοποθετήσει τις περισσότερες μάρκες της. Εάν η Haley δεν πετύχει τουλάχιστον μια δυνατή δεύτερη θέση απέναντι στον Τραμπ εκεί, η σχεδιαζόμενη ανάκαμψη στη Νότια Καρολίνα τον επόμενο μήνα μπορεί να αποδειχτεί εύθραυστη.

Ένα ενδιαφέρον τεστ των προσδοκιών της είναι αν τελικά αφαιρέσει τα παροιμιώδη γάντια τις επόμενες μέρες και επιτεθεί ευθέως στον Τραμπ. Στην ομιλία της στους υποστηρικτές της το βράδυ της Δευτέρας, έδειξε σημάδια ότι ήταν έτοιμη να κυνηγήσει τη θέση του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Αν, όμως, επιμείνει στην αδύναμη προσέγγιση, θα ήταν σημάδι ότι διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές της για να είναι υποψήφια του Τραμπ.

Έχοντας μεγαλώσει στη μοναδική οικογένεια μεταναστών σε μια πόλη της Νότιας Καρολίνας, η Χέιλι είναι σκληρή και ικανή να ασκήσει σκληρή πολιτική γραμμή. Συνήθως αρπάζει τις ευκαιρίες για να επιτεθεί στον χαρακτήρα του Τραμπ. Η άρνησή της πρόσφατα να απαντήσει σε μια ερώτηση σχετικά με το εάν ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος διεξήχθη για τη δουλεία αποτελεί ένδειξη για τον φόβο της να προσβάλει γραμμές στους Ρεπουμπλικάνους .

Αν ο Τραμπ είχε κάποια μειονεκτήματα το βράδυ της Δευτέρας, ήταν η σχετικά χαμηλή συμμετοχή. Με τη βαριά αγροτική βάση του και το πολικό ψύχος -30°C, η απουσία ενθουσιασμού δεν εκπλήσσει. Αλλά υποδηλώνει ότι υπάρχουν όρια στις εκδηλώσεις λατρείας και αφοσίωσης των θαυμαστών του.

Ωστόσο, το περιθώριο νίκης του ήταν άνευ προηγουμένου. Εδώ και οι δύο ερμηνείες καταλήγουν στην ίδια απάντηση. Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές στην Αιόβα με διαφορά περίπου 30 ποσοστιαίων μονάδων. Το προηγούμενο μεγαλύτερο περιθώριο νίκης ήταν οι 11 ποσοστιαίες μονάδες του Τζορτζ Μπους το 2000.

Είτε η Αϊόβα έχει προγνωστικά χαρακτηριστικά είτε όχι, ο Τραμπ εξακολουθεί να φαίνεται έτοιμος να σαρώσει. Το μόνο ερώτημα είναι αν η κίνηση της Χέιλι να δείξει τα δόντια της το βράδυ της Δευτέρας αποτελεί σημάδι ότι τελικά αποφάσισε να πάει σε κατά μέτωπο επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v