Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Πρόταση για «σκανάρισμα» ξένων επενδύσεων στην Ε.Ε.

Τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας του μπλοκ θα προτείνει η Κομισιόν.

Κομισιόν: Πρόταση για «σκανάρισμα» ξένων επενδύσεων στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα νέους κανόνες που θα απαιτούν από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ελέγχουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ευαίσθητους για την ασφάλεια τομείς, σύμφωνα με προσχέδιο που έχει δει το Euractiv.

Η πρόταση αποτελεί μέρος των προσπαθειών του μπλοκ να ενισχύσει την οικονομική του ασφάλεια και είναι ένα από τα πέντε νέα στοιχεία του νέου πακέτου οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ, που έχει στην κατοχή του το Euractiv, που θα παρουσιαστεί την επόμενη Τετάρτη.

Στόχος είναι η προστασία κρίσιμων τεχνολογιών όπως οι ημιαγωγοί, η τεχνητή νοημοσύνη, οι κβαντικοί υπολογιστές και η βιοτεχνολογία.

Η πρόταση του εκτελεστικού βραχίονα της Ε.Ε. αποσκοπεί να καθορίσει ένα κοινό σύνολο ελάχιστων κριτηρίων που πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος σε ολόκληρο το μπλοκ.

Ενώ οι τρέχοντες κανόνες του μπλοκ ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ όλων των κρατών μελών, προβλέπουν ότι η εφαρμογή των κανονισμών θα είναι υπό όρους και θα αφορά τις εθνικές κυβερνήσεις.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν υποχρεούνται επί του παρόντος να εφαρμόσουν ένα τέτοιο σύστημα εάν δεν το διαθέτουν ήδη.

Σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν μηχανισμούς ελέγχου και θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων για να συμπεριλάβει επενδύσεις που πραγματοποιούνται από εταιρείες που είτε άμεσα είτε έμμεσα ελέγχονται από ξένες οντότητες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v