Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καυτή» η αγορά εταιρικού χρέους στις αρχές του 2024

Οι εταιρείες με αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας $153 δισ. τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το LSE.

«Καυτή» η αγορά εταιρικού χρέους στις αρχές του 2024

Η αγορά εταιρικών ομολόγων των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει εκρηκτικό ξεκίνημα το 2024 καθώς οι εταιρείες έχουν πουλήσει χρέος πάνω από $150 δισ. από την αρχή αυτού του μήνα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών για την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Οι εταιρείες με πιστοληπτική αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας $153 δισ. αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του London Stock Exchange, το υψηλότερο νούμερο για χρέος σε δολάρια από το 1990.

Οι εκδότες χρέους σπεύδουν να «κλειδώσουν» χαμηλότερο επιτοκιακό κόστος, ενώ οι επενδυτές επιθυμούν να αγοράσουν νέα ομόλογα προτού αρχίσει η μείωση επιτοκίων από τη Fed.

«Η αγορά έχει μόλις πάρει φωτιά», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ζόγκχεμπ, επικεφαλής του τομέα των διεθνών κεφαλαιαγορών στη Citi.

Οι επενδυτές «θέλουν να κλειδώσουν πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις τώρα» ανέφερε στους Financial Times.

Το κόστος δανεισμού των εταιρειών μειώθηκε απότομα καθώς μετά το ράλι των αγορών στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η Fed έστειλε «σήμα» ότι είχε ολοκληρώσει την εκστρατεία της για αύξηση των επιτοκίων.

Οι αποδόσεις για τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 5,34%, υψηλότερα από τα επίπεδα στο τέλος του 2023 αλλά αρκετά κάτω από τα μέσα Νοεμβρίου, όταν υπερέβαιναν το 6%. 

Το «spread» ή premium που πληρώνουν οι δανειολήπτες για να εκδώσουν ομόλογα σε σχέση με τις αποδόσεις των αμερικανικών treasuries έχει συρρικνωθεί στη 1,01 ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Ice BofA. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v