Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα κατά της νόθευσης μελιού παίρνει η ΕΕ

Οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες μετά από ανησυχητική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέρυσι, η οποία διαπίστωσε ότι το 46% των 320 δειγμάτων από συσκευασίες μελιού που ελέγχθηκαν περιείχαν υπερβολικές ποσότητες φθηνότερων σιροπιών από ζάχαρη. Τι αλλάζει.

Μέτρα κατά της νόθευσης μελιού παίρνει η ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να αλλάξουν τις επισημάνσεις στις συσκευασίες μελιού ώστε οι καταναλωτές να διαπιστώνουν εύκολα από πού προέρχεται το μέλι και τα πρόσθετα σάκχαρα που περιέχει.

Το μέτρο συμφωνήθηκε χθες από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αποτελεί μέρος μιας δέσμης αναθεωρημένων «οδηγιών για το πρωινό» για τη βελτίωση της διαφάνειας για το μέλι, τις μαρμελάδες και τους χυμούς φρούτων.

Μετά τη διαδικασία επίσημης έγκρισης του μέτρου, θα αντικατασταθεί πλήρως το τρέχον σύστημα όπου οι ετικέτες αναφέρουν μόνο εάν το μέλι προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.

Οι νέες επισημάνσεις θα προσδιορίζουν από ποια χώρα προέρχεται το μέλι και το ποσοστό του πραγματικού μελιού από τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Εάν η πραγματική αναλογία μελιού είναι μικρότερη από 50 τοις εκατό, τα ποσοστά πρέπει να δοθούν για κάθε χώρα.

Οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες μετά από μια ανησυχητική ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πέρυσι, η οποία διαπίστωσε ότι το 46% των 320 δειγμάτων από συσκευασίες μελιού που ελέγχθηκαν περιείχαν υπερβολικές ποσότητες φθηνότερων σιροπιών από ζάχαρη.

Τα περισσότερα κινέζικα δείγματα που ελέγχθηκαν (74%) και το σύνολο των δειγμάτων που προέρχονταν από την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία ήταν υπερβολικά νοθευμένα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τα αναθεωρημένα μέτρα θα απαιτούν από τους ειδικούς να βελτιώσουν τους ελέγχους ώστε να εντοπίζουν με μεγαλύτερη επιτυχία τις συσκευασίες με σιρόπια διαφόρων ειδών που πωλούνται ως μέλι και να αυξήσουν την ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών προκειμένου να μπορεί να ανιχνευθεί ο παραγωγός ή ο εισαγωγέας.

Για τις μαρμελάδες, οι αναθεωρημένες «οδηγίες για το πρωινό» θα αξιολογήσουν τα επόμενα τρία χρόνια εάν θα απαιτηθούν παρόμοια μέτρα διαφάνειας. Στο μεταξύ, προβλέπεται ότι κάθε κιλό μαρμελάδας που παράγεται, πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων.

Για τους χυμούς φρούτων, μπορεί ένα προϊόν να φέρει την επισήμανση “περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα”, ενώ η ετικέτα “χυμός μειωμένης ζάχαρης” θα επιτρέπεται για τους χυμούς που έχουν υποστεί επεξεργασία και έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των φυσικών σακχάρων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v