Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομο μήνα σε ύφεση η βιομηχανία της Γερμανίας

Η παραγωγή Δεκεμβρίου μειώθηκε κατά 1,6% έναντι πρόβλεψης για -0,5%. Προηγήθηκαν μικτά στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες αυτή την εβδομάδα.

Εβδομο μήνα σε ύφεση η βιομηχανία της Γερμανίας

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή επέκτεινε την πτώση της για έβδομο μήνα τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,6% από τον Νοέμβριο, με οδηγό της πτώσης τα χημικά και τις κατασκευές - ήταν πολύ χειρότερη από την πτώση 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

Το συνολικό επίπεδο παραγωγής βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, και εξαιρουμένου του σοκ της πανδημίας, η τελευταία φορά που ήταν τόσο αδύναμη ήταν το 2010.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει πιθανή ύφεση αφού η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και φέτος ξεκίνησε σε ασταθή βάση. Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη δυσκολία αναζωογόνησης της οικονομίας εν μέσω ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης, υψηλών επιτοκίων και των μόνιμων συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Υπήρχαν ανάμεικτα νέα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όταν τα στοιχεία έδειξαν μια απροσδόκητη άνοδο στις εργοστασιακές παραγγελίες του Δεκεμβρίου - αν και μόνο χάρη στις μεγάλες παραγγελίες - παράλληλα με τη συνεχιζόμενη διολίσθηση των εξαγωγών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v