Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από συμμάχους για την άμυνά της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από συμμάχους για την άμυνά της

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ενάντια στην αμυντική αυτονομία της Ευρώπης την Τετάρτη, καθώς οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν συζητήσεις για το αν οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να συνεχίσουν να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ για την άμυνά τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο κ. Στόλτενμπεργκ. 

«Το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχονται από χώρες εκτός ΝΑΤΟ», πρόσθεσε. 

O Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο πώς η άμυνα της Ευρώπης εξαρτάται και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ισλανδία. «Αν απλώς δείτε τον χάρτη, είναι προφανές ότι όλες αυτές οι χώρες, σύμμαχοι εκτός Ε.Ε., είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της Ευρώπης» σημείωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αποσυνδεθεί η Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική θα διχάσει την Ευρώπη. 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη Νότια Καρολίνα ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να «κάνει ό,τι θέλει» σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο δήλωσε ότι έκανε το εν λόγω σχόλιο σε σύνοδο του ΝΑΤΟ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως περιέγραψε, ένας ηγέτης «μεγάλης χώρας» τον ρώτησε τι θα έκανε αν μια χώρα που δεν έχει πληρώσει τα απαιτούμενα για τις αμυντικές της δαπάνες δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία.

«Με ρώτησε, "οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν αυτή τη χώρα;". Του είπα "Δεν έχεις πληρώσει; Δεν τηρείς τους κανόνες; Όχι, δεν θα σε προστατεύσω. Στην πραγματικότητα, θα τους ενθάρρυνα (τους Ρώσους) να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

Η συνθήκη του ΝΑΤΟ προβλέπει την αμοιβαία άμυνα των κρατών-μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v