Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κογκρέσο για «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών έδωσε πληροφορίες σε μέλη του Κογκρέσου. Προγραμματίζεται ειδική σύσκεψη. Σιγή από Λευκό Οίκο και ενόχληση για τη δημοσιοποίηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα σχετίζεται με τη Ρωσία.

ΗΠΑ: Συναγερμός στο Κογκρέσο για «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τέρνερ έθεσε στη διάθεση όλων των μελών του Κογκρέσου προς εξέταση πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής.

Ενώ ο Τέρνερ και ο Λευκός Οίκος παρέμειναν ασαφείς σχετικά με το σε τι συνίσταται και τι συνεπάγεται η εν λόγω απειλή, δύο πηγές και ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπαν στο CNN ότι σχετίζεται με τη Ρωσία. Διαφορετικές πηγές με πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφοριών έκαναν λόγο για «πολύ ευαίσθητο» θέμα.

Μια από τις πηγές επιβεβαίωσε ότι «πρόκειται για άκρως ανησυχητική και αποσταθεροποιητική» ρωσική ικανότητα, «για την οποία ενημερωθήκαμε πρόσφατα».

Αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι η «απειλή εθνικής ασφάλειας» αφορά με μια νέα διαστημική δυνατότητα του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τέρνερ έστειλε επιστολή στους συναδέλφους του στο Κογκρέσο αναφέροντας ότι το επείγον ζήτημα «σχετίζεται με αποσταθεροποιητική ξένη στρατιωτική ικανότητα».

Ο Τέρνερ επισήμανε ότι η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής ψήφισε στις 13 Φεβρουαρίου προκειμένου να καταστούν διαθέσιμες στους βουλευτές ορισμένες πληροφορίες, τονίζοντας ότι έχουν προθεσμία να τις εξετάσουν μέχρι την Παρασκευή.

Επίσης, ο Τέρνερ καλεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει «όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την απειλή».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι ζήτησε συνάντηση με κορυφαίους νομοθέτες στις επιτροπές εθνικής ασφάλειας για αύριο Πέμπτη, προτού ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημόσια για τη «σοβαρή απειλή εθνικής ασφαλείας».

Έδειξε, μάλιστα, μια κάποια απογοήτευση απέναντι στον Τέρνερ, δηλώνοντας «έκπληκτος για τη σημερινή δημοσιοποίηση».

«Επιχείρησα να δω τον Τέρνερ», είπε ο Σάλιβαν. «Αυτός βγήκε δημόσια. Θα τον δω αύριο. Αυτά για σήμερα».

Αρνήθηκε εντούτοις να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη φύση της απειλής. «Δεν είμαι σε θέση να πω κάτι περισσότερο από το βήμα αυτή τη στιγμή», είπε.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v