Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σίσι: Εως 50% η βουτιά στα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ

«Η Διώρυγα έφερνε 10 δισ. δολάρια τον χρόνο, έσοδα που μειώθηκαν 40% έως 50%», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου. Η χώρα αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση και επιπρόσθετα πληρώνει τα σπασμένα από το αντάρτικο των Χούθι στην Ερυθρά.

Σίσι: Εως 50% η βουτιά στα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ, μία από τις κυριότερες πηγές συναλλάγματος στη χώρα, «μειώθηκαν κατά 40%-50%» από την αρχή του έτους, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι λένε πως στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται ανελέητα μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν πολλούς πλοιοκτήτες να αποφασίσουν να οδηγούν τα πλοία τους στην παράκαμψη της Αφρικής επ’ αόριστον και να αναστείλουν τον διάπλου από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου διέρχεται συνήθως το 12%-15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βλέπετε τι συμβαίνει στα σύνορά μας (…) με τη Γάζα, βλέπετε τη Διώρυγα του Σουέζ που έφερνε στην Αίγυπτο σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, (αυτά τα έσοδα) μειώθηκαν κατά 40% έως 50% και η Αίγυπτος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει επιχειρήσεις και εταίρους», δήλωσε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με πετρελαϊκές εταιρείες.

Το φαραωνικό έργο που εγκαινιάστηκε το 1869 απέφερε κατά το φορολογικό έτος 2022-2023 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, απροσδόκητο έσοδο σε μια χώρα όπου εισαγωγείς και ανταλλακτήρια συναλλάγματος δυσκολεύονται να βρουν δολάρια.

Στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, τα έσοδα από τη Διώρυγα παρακολουθούνται το ίδιο στενά με τα έσοδα από τον τουρισμό και τα εμβάσματα από Αιγύπτιους που εργάζονται στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v