Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δικαστικό μπλόκο στο τουρκολιβυκό μνημόνιο από το εφετείο της Τρίπολης

Στοπ στα σχέδια συνεργασίας με την Αγκυρα στον τομέα των υδρογονανθράκων βάζει δικαστική απόφαση στη Λιβύη. Ακυρώνεται το MoU με Τουρκία.

Δικαστικό μπλόκο στο τουρκολιβυκό μνημόνιο από το εφετείο της Τρίπολης

Το Εφετείο της Τρίπολης στη Λιβύη αποφάσισε τη Δευτέρα να ακυρώσει το μνημόνιο συνεννόησης (MoU) που υπέγραψε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (σ.σ. GNU) της χώρας με την Τουρκία σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο υπεγράφη το 2022.

Οπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, η δικηγόρος Thuraya Al-Twaibi δήλωσε ότι το δικαστήριο έκρινε υπέρ της και των συναδέλφων της που άσκησαν έφεση στο Μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιανουαρίου 2023, το Εφετείο Τρίπολης είχε αποφασίσει να διακόψει την εφαρμογή των μνημονίων συνεννόησης μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας από υδρογονάνθρακες.

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, η κυβέρηση της Λιβύης είχε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από την Άγκυρα.

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aqila Saleh, την παράλληλη κυβέρνηση και ορισμένα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της χώρας.

Είχαν δικαιολογήσει τις αντιρρήσεις τους, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Abdul Hamid Dbeibah στερείται δικαιοδοσίας να υπογράψει τυχόν συμφωνίες που συνεπάγονται μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για το λιβυκό κράτος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v