Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχτίδα ελπίδας οι υπηρεσίες για την ευρωπαϊκή οικονομία

Εξάμηνο σερί συρρίκνωσης έσπασε ο τομέας των Υπηρεσιών τον Φεβρουάριο. Παραμένει βαρίδι η μεταποίηση. Βαθαίνει η ύφεση στη βιομηχανία της Γερμανίας. Ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων.

Αχτίδα ελπίδας οι υπηρεσίες για την ευρωπαϊκή οικονομία

Πιο μέτρια η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο, καθώς ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών έσπασε ένα εξάμηνο σερί συρρίκνωσης, αντισταθμίζοντας την επιδείνωση στη μεταποίηση, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε στο 48,9 αυτό το μήνα από το 47,9 του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για 48,5, αλλά σηματοδοτώντας τον ένατο μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

"Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας καθώς η ευρωζώνη πλησιάζει προς την ανάκαμψη. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στον τομέα των υπηρεσιών", δήλωσε ο Norman Liebke, οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

Η αισιοδοξία βελτιώθηκε και οι επιχειρήσεις αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούλιο, σε μια ένδειξη ότι αναμένουν να συνεχιστεί η δυναμική. Ο δείκτης απασχόλησης σκαρφάλωσε στο 51,2 από 50,1.

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών εκτινάχθηκε στο 50,0 από το 48,4 του Ιανουαρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ την προσδοκία της δημοσκόπησης για 48,8.

Αλλά και πάλι, όπως και τον Ιανουάριο, υπήρξαν ενδείξεις πληθωριστικών πιέσεων με τους δείκτες τιμών εισροών και εκροών των υπηρεσιών να αυξάνονται. Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε σε υψηλό εννέα μηνών στο 56,9 από 56,3.

Αυτό μπορεί να ανησυχήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι διατήρησαν τα επιτόκια στο υψηλό ρεκόρ του 4% τον περασμένο μήνα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, ακόμη και καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού φέτος.

Η ύφεση στη μεταποιητική βιομηχανία βάθυνε αυτόν τον μήνα με τον δείκτη PMI να πέφτει στο 46,1 από 46,6, διαψεύδοντας τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για άνοδο στο 47,0. Βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες από τον Ιούλιο του 2022.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI, υποχώρησε στο 46,2 από 46,6.

"Ο μεταποιητικός τομέας αποτελεί το βαρίδι της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από την απότομη μείωση της παραγωγής και την επιβράδυνση των νέων παραγγελιών", πρόσθεσε ο Liebke.

Βαθαίνει η ύφεση στη βιομηχανία της Γερμανίας

Η ύφεση στη μεταποίηση της Γερμανίας βάθυνε απροσδόκητα τον Φεβρουάριο, με τη δραστηριότητα να μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό εν μέσω μειωμένης ζήτησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της S&P Global για τον βιομηχανικό τομέα της χώρας υποχώρησε στο 42,3 από 45,5 τον προηγούμενο μήνα - πολύ κάτω από κάθε εκτίμηση οικονομολόγου σε έρευνα του Bloomberg. Χάρη στη βελτίωση των συνθηκών στις υπηρεσίες, η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε μόνο στο 46,1 από 47.

Η εικόνα ήταν καλύτερη στη Γαλλία, όπου η συρρίκνωση μετριάστηκε πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Οι εταιρείες ανέφεραν βελτίωση της ζήτησης, ενώ παράλληλα διεύρυναν το εργατικό δυναμικό τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v