Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ χτυπάει η τιμή του κακάο

Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά. Ξηρασία και ασθένειες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σε βασικούς παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής.

Νέο ρεκόρ χτυπάει η τιμή του κακάο

Το ράλι του κακάο δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, με τις τιμές να εκτοξεύονται σε νέο ρεκόρ στη Νέα Υόρκη, λόγω των αυξανόμενων φόβων για ελλείψεις στην προσφορά.

Oπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύονται έως και 4,6% σήμερα Δευτέρα, αφού κατέγραψαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 1999. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί καθώς η ξηρασία και οι ασθένειες κατέστρεψαν τις καλλιέργειες σε βασικούς παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής, απειλώντας να αυξήσουν το κόστος για τους παραγωγούς σοκολάτας, το οποίο κινδυνεύει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Υπάρχουν συνεχείς ενδείξεις περιορισμού των προμηθειών από βασικούς εξαγωγείς. Το κακάο στα λιμάνια στην κορυφαία παραγωγό Ακτή Ελεφαντοστού υπολείπονται κατά το ένα τρίτο περίπου του περσινού ρυθμού, ενώ οι εξαγωγές από τη Νιγηρία μειώθηκαν τον Ιανουάριο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο δήλωσε ότι οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό θα μπορούσαν να ενταθούν περαιτέρω καθώς πλησιάζει η επιβολή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποψίλωση των δασών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v