Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει ο στρατός των ΗΠΑ, στόχος επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας

Αύξηση μάχιμων στρατιωτών και οπλικών δυνατοτήτων υψηλής τεχνολογίας. Οι νέοι εχθροί δεν είναι αντάρτικες ομάδες και στόχος είναι η δυνατότητα διεξαγωγής πολέμου μεγάλης κλίμακας.

Αλλάζει ο στρατός των ΗΠΑ, στόχος επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας

Ο αμερικανικός στρατός μειώνει το θεωρητικό μέγεθος της δύναμής του κατά περίπου 24.000 άτομα, που αποτελούν το 5% του ανθρώπινου δυναμικού του, και στο ίδιο πλαίσιο αναδιαρθρώνεται για να μπορεί να πολεμήσει καλύτερα τον επόμενο μεγάλο πόλεμο, όπως μεταδίδει το Associated Press, τονίζοντας παράλληλα τα μειωμένα επίπεδα νέων στρατολογήσεων που δυσχεραίνουν την κάλυψη της πλήρους παλέτας καθηκόντων και αρμοδιοτήτων.

Οι περικοπές αφορούν κυρίως θέσεις που είναι ήδη κενές —όχι ενεργούς στρατιώτες—, όπως στον τομέα της καταστολής ανταρτών, που δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά δεν είναι τόσο απαραίτητος σήμερα. Περίπου 3.000 θέσεις προς περικοπή θα αφορούν ειδικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο προβλέπει προσθήκη 7.500 στρατιωτών σε άλλες κρίσιμες αποστολές, όπως σε μονάδες αεράμυνας, αντι-drone, καθώς και σε πέντε νέες ομάδες κρούσης σε όλο τον κόσμο με βελτιωμένες δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, τις πληροφορίες και περιθώρια μακρού χτυπήματος.

Η υπουργός Στρατιωτικών Κριστίν Γουόρμουθ είπε ότι η ίδια και ο αρχηγός Στρατού στρατηγός Ράντι Τζορτζ προσπάθησαν να μειώσουν τον αριθμό των κενών ή πλεοναζουσών θέσεων.

«Απομακρυνόμαστε από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των εξεγέρσεων. Θέλουμε να λάβουμε θέση για επιχειρήσεις μάχης μεγάλης κλίμακας», είπε η Γουόρμουθ στους δημοσιογράφους. 

Ο αρχηγός Στρατού πρόσθεσε ότι μελετήθηκαν διεξοδικά οι θέσεις προς περικοπή, «που δεν πιστεύουμε ότι θα πρόσφεραν επιτυχία στο πεδίο της μάχης στο μέλλον».

Σύμφωνα με έγγραφο του Στρατού, η υπηρεσία είναι «σημαντικά υπερδομημένη», ενώ δεν υπάρχουν αρκετοί στρατιώτες για να γεμίσουν τις υφιστάμενες μονάδες. Οι περικοπές, αναφέρεται, αφορούν «χώρους» και όχι «πρόσωπα», προσθέτοντας ότι ο Στρατός δεν θα ζητήσει από τους στρατιώτες να εγκαταλείψουν τη δύναμη.

Αντίθετα, η απόφαση αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ότι εδώ και χρόνια ο Στρατός δεν κατάφερε να καλύψει χιλιάδες κενές θέσεις. Ενώ, υπό τη σημερινή δομή του, μπορεί να έχει έως και 494.000 στρατιώτες, ο συνολικός αριθμός των εν ενεργεία στρατιωτών αυτή τη στιγμή είναι 445.000. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, στόχος είναι να εισαχθούν αρκετοί στρατιώτες τα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας τους 470.000.

Ποιοι είναι οι νέοι εχθροί

Η προγραμματισμένη αναμόρφωση ακολουθεί δύο δεκαετίες πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που ανάγκασαν το στράτευμα να επεκταθεί γρήγορα προκειμένου να γεμίσει τις ταξιαρχίες που στάλθηκαν στα μέτωπα - συμπεριλαμβανομένων της αποστολών κατά της Αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν και του Ισλαμικού Κράτους.

Με την πάροδο του χρόνου, η εστίαση του στρατού έχει μετατοπιστεί στον ανταγωνισμό προς τις μεγάλες δυνάμεις από αντιπάλους όπως η Κίνα και η Ρωσία, και σε απειλές από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, προσθέτει το Associated Press. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα συστήματα αεράμυνας και στις ικανότητες υψηλής τεχνολογίας για χρήση αλλά και αντιμετώπιση εναέριων και θαλάσσιων drones.

Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων είπαν ότι διερεύνησαν τις διαρκείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού του στρατού με νέα όπλα υψηλής τεχνολογίας, για να καθοριστεί πού θα πρέπει να επικεντρωθούν πρόσθετες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα περικοπούν περίπου 10.000 θέσεις μηχανικών και παρεμφερών ειδικοτήτων που συνδέονταν με αποστολές κατά ανταρτών. Επιπλέον 2.700 περικοπές θα προέλθουν από μονάδες που δεν αναπτύσσονται συχνά, ενώ 6.500 αφορούν εκπαιδευτικές και άλλες θέσεις. Επίσης, θα κοπούν 10.000 θέσεις από ταξιαρχίες πεζικού και τεθωρακισμένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση ξένων δυνάμεων.

Οι αλλαγές δείχνουν μια σημαντική στροφή ώστε ο στρατός να προετοιμαστεί για επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας ενάντια σε πιο εξελιγμένους εχθρούς. Αλλά υπογραμμίζουν επίσης τις προκλήσεις στρατολόγησης που αντιμετωπίζουν όλες οι στρατιωτικές υπηρεσίες.

Το τελευταίο οικονομικό έτος, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, το Ναυτικό, ο Στρατός και η Αεροπορία απέτυχαν στους στόχους στρατολόγησής τους, ενώ αντίθετα το Σώμα Πεζοναυτών και η ολιγομελής Διαστημική Δύναμη τα κατάφεραν. Ο Στρατός προσέλκυσε λίγο περισσότερους από 50.000 νεοσύλλεκτους, αρκετά κάτω από τον δημοσίως δηλωμένο «στόχο» των 65.000. Παρόμοιες αρνητικές επιδόσεις σημειώθηκαν και πρόπερσι. Τελευταία φορά επιτεύχθηκαν το 2014 οι ετήσιοι στόχοι για νέες συμβάσεις στράτευσης.

Ως εκ τούτου, οι ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν σαρωτική αναθεώρηση προσλήψεων το περασμένο φθινόπωρο, σχηματίζοντας μια νέα επαγγελματική δύναμη στρατολογητών καριέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v