Πούτιν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση

Οι δυτικές απειλές για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία δημιουργούν «πραγματική» απειλή πυρηνικού πολέμου, τόνισε. «Εχουμε όπλα να χτυπήσουμε στόχους στα δικά τους εδάφη». Οι αντιδράσεις.

Πούτιν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη στις χώρες του ΝΑΤΟ ότι διακινδυνεύουν πυρηνική σύγκρουση, αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία. Ακόμα, είπε ότι οι δυτικές απειλές δημιουργούν «πραγματική» απειλή πυρηνικού πολέμου.

«Δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης; Οι συνέπειες για τυχόν εισβολείς θα είναι τραγικές, έχουμε όπλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους στα δικά τους εδάφη», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε εκ νέου στις ΗΠΑ τονίζοντας ότι «προσπαθούν να μας τραβήξουν σε έναν αγώνα εξοπλισμών. Οι αμερικανικές ενέργειες έχουν πρακτικά διαλύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Τόνισε δε ότι η Μόσχα θα πρέπει να ενισχύσει τα στρατεύματα στα δυτικά, μετά την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι βασικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι δεν έχουν σχέδια να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, αφού η Γαλλία και ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε δηλώσει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζουν την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. 

Πώς σχολιάζουν ΕΕ και Βρετανία τις δηλώσεις

Ο Toμπίας Έλγουντ, πρώην υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, σχολίασε την δήλωση του Ρώσου προέδρου: «Ο τελευταίος πυρηνικός κροταλισμός του Πούτιν είναι μια προσπάθεια μόχλευσης της ορατής διχόνοιας στη Δύση σχετικά με το πώς προχωρά η υποστήριξη προς την Ουκρανία». Και όπως δήλωσε στην Telegraph, «δεν πρέπει να τρομοκρατηθούμε από τη Μόσχα και να παραμείνουμε απόλυτα προσηλωμένοι στην ώθηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία».

O Βλαντίμιρ Πούτιν «συνεχίζει να εξαπατά το ίδιο του το έθνος και προσπαθεί να συνεχίσει να εξαπατά το διεθνές κοινό, αν υπάρχει ακόμη κάποιος ο οποίος τον ακούει», επισήμανε ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ερωτηθείς για την ομιλία του Ρώσου προέδρου και τις απειλές για χρήση πυρηνικών. Σημείωσε ότι η ομιλία Πούτιν είναι μέρος της προσπάθειας του Πούτιν για επανεκλογή καθώς και ότι πρόκειται για άλλο ένα από τα πολλά παραδείγματα των προσπαθειών του να αποποιηθεί την ευθύνη για τον πόλεμο που ξεκίνησε στην Ουκρανία.

«Ήταν ακόμη μία ευκαιρία γι’ αυτόν να διοχετεύσει τα πολύ γνωστά ψέματα», τόνισε ο Πίτερ Στάνο υπογραμμίζοντας ότι «αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, αυτός είναι υπεύθυνος για όλες τις συνέπειες, εσωτερικά στη Ρωσία, περιφερειακά στην Ουκρανία, αλλά και στην παγκόσμια σκηνή».

Ο Πίτερ Στάνο ρωτήθηκε επίσης σχετικά με την έκκληση εκπροσώπων της Υπερδνειστερίας προς την Ρωσία για προστασία από την πίεση της Μολδαβίας. Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στην Μολδαβία. «Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα σε αυτή την περιοχή είναι προς το συμφέρον πρώτα από όλα των πολιτών και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείστερου και σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε. Προσέθεσε ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την κυβέρνηση και τις αρχές της Μολδαβίας και ότι υπάρχει εμπιστοσύνη ότι θα κάνουν τα πάντα για να χειριστούν την παρούσα κατάσταση. «Η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει την ειρηνική και συνολική επίλυση της σύγκρουσης γύρω από την Υπερδνειστερία, την οποία προσεγγίζουμε στην βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v