Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ με Μολδαβία-Ουκρανία στην ατζέντα

Στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για την κυβερνοασφάλεια, την ευρωπαϊκή παραγωγή όπλων, την υπεράσπιση χωρών που απειλούνται από Ρωσία και Λευκορωσία, καθώς και οι εξελίξεις στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με το γαλλικό Υπ. Εξωτερικών. Στις 7 Μαρτίου στο Παρίσι.

Σύνοδος Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ με Μολδαβία-Ουκρανία στην ατζέντα

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών θα συναντηθούν εντός των προσεχών ημερών στο Παρίσι για να συζητήσουν την περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Κε Ντ’ Ορσέ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συζητήσουν περαιτέρω μέτρα για την Ουκρανία και πώς να υπερασπιστούν τα κράτη εκείνα που αποσταθεροποιούνται από τη Ρωσία, όπως τη Μολδαβία.

Η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών που προανήγγειλε ο Κριστόφ Λεμουάν ενδέχεται να γίνει στις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Στόχος της είναι να συζητηθούν συγκεκριμένες ιδέες όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια, την παραγωγή όπλων, την υπεράσπιση χωρών που απειλούνται από τη Ρωσία, την προστασία των συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία και τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Υπερδνειστερία», είπε ο Λεμουάν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Χθες η αποσχισθείσα αλλά διεθνώς μη αναγνωρισμένη Υπερδνειστερία ζήτησε από τη Ρωσία να βοηθήσει την οικονομία της που «πιέζεται» από τη Μολδαβία. Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Μολδαβίας χαρακτήρισε «προπαγανδιστική εκδήλωση» το συνέδριο των βουλευτών της Υπερδνειστερίας που εξέδωσε το εν λόγω ψήφισμα. Η Μόσχα απάντησε γρήγορα, διαβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητά της είναι η «προστασία» των κατοίκων της Υπερδνειστερίας και ότι θα «εξετάσει προσεκτικά» το αίτημα, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η Ρωσία βρίσκεται «προφανώς» πίσω από τις «προσπάθειες αποσταθεροποίησης» της Μολδαβίας, είπε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι η έκκληση των φιλορώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας «είναι γνωστό σενάριο».

«Απέναντι σ' αυτή την αναζωπύρωση της επιθετικότητας της Ρωσίας είναι αναγκαία μια συλλογική αντίδραση», σχολίασε, υπενθυμίζοντας επίσης τις «ακραίες» δηλώσεις της Μόσχας εναντίον της Γαλλίας αυτή την εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v