Αξιωματούχος ΕΚΤ: Πολύ πιθανή η μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο

«Φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια πρώτη μείωση επιτοκίων την άνοιξη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. «Η άνοιξη διαρκεί από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου».

Αξιωματούχος ΕΚΤ: Πολύ πιθανή η μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο
Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πολύ πιθανό να μειώσει τα επιτόκια στις συνεδριάσεις του Απριλίου ή του Ιουνίου, καθώς υπάρχει πλέον ευρεία συναίνεση για να γίνει σύντομα μια τέτοια κίνηση, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Φαίνεται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει μια πρώτη μείωση των επιτοκίων την άνοιξη», δήλωσε στην τηλεόραση BFM Business. «Η άνοιξη διαρκεί από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου».

Η ΕΚΤ έχει προγραμματίσει αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για τις 11 Απριλίου, τις 6 Ιουνίου και τις 18 Ιουλίου. Μετά από αυτό δεν θα συνεδριάσει ξανά μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ο Βιλερουά μίλησε αφού η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής αμετάβλητα κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ακόμη και αν μείωσε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είναι ακόμη «αρκετά σίγουροι» για την πορεία των τιμών ώστε να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Παρ' όλα αυτά, ανέφερε επίσης ότι μπορεί να αρχίσει η χαλάρωση της πολιτικής τον Ιούνιο, όταν η ΕΚΤ θα έχει «πολύ περισσότερα» από τα στοιχεία από τα οποία εξαρτάται πριν λάβει αποφάσεις.

«Έχουμε πλέον όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2% από τώρα έως το επόμενο έτος», δήλωσε ο Βιλερουά.

Μίλερ: Πρέπει να είμαστε σίγουροι για τον πληθωρισμό

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάντις Μίλερ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ πλησιάζει σταδιακά τον στόχο του 2%, αλλά οι αξιωματούχοι χρειάζονται ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί.

Η ΕΚΤ εξακολουθεί να χρειάζεται «πιο σταθερή επιβεβαίωση ότι η τάση μείωσης των τιμών θα συνεχιστεί προτού ξεκινήσει μειώσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν επίσης στενά την «έντονη αύξηση των μέσων μισθών στη ζώνη του ευρώ», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v