Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Υποψήφια για δεύτερη θητεία η Γκεοργκίεβα

Δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα της υποψηφιότητας της, με πρώτο υποστηρικτή τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ. Εργα και ημέρες της Βουλγάρας οικονομολόγου από το 2019: απόθεμα 1 τρισ. δολάρια και δάνεια 35 δισ. δολ. σε 40 αναδυόμενες οικονομίες.

ΔΝΤ: Υποψήφια για δεύτερη θητεία η Γκεοργκίεβα

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία ως διευθύνουσα σύμβουλος. Η Βουλγάρα οικονομολόγος, ηλικίας 70 ετών, διευθύνει το Ταμείο από το 2019 και έχει ήδη λάβει την υποστήριξη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της εκστρατείας, μεταδίδει ο Guardian, έδωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας Ντιμίταρ Ράντεφ, ο οποίος δήλωσε:

«Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει κερδίσει τον μεγάλο σεβασμό και την εμπιστοσύνη των κρατών-μελών του ΔΝΤ στα χρόνια της θητείας της. Υπό την ηγεσία της, το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει την παγκόσμια οικονομία με μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση σχεδόν 100 κρατών-μελών, αντιμετωπίζοντας την πανδημία του Covid, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση κόστους ζωής. Πολλοί συνάδελφοί μου θα ήθελαν να τη δουν να συνεχίζει ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος για δεύτερη θητεία – άποψη που εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της G20 στο Σάο Πάολο. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για μια κοινή υποψηφιότητα, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία του Ταμείου».

Υπό την Γκεοργκίεβα, το ΔΝΤ έχει αναπτύξει αποθέματα και ρευστότητα 1 τρισ. δολάρια μετά την πανδημία, έχει δώσει δάνεια 35 δισ. δολαρίων σε 40 αναδυόμενες οικονομίες και έχει πενταπλασιάσει την αύξηση του άτοκου δανεισμού σε 56 χώρες χαμηλού εισοδήματος. Επίσης, συνήψε συμφωνίες 1 δισ. δολ. για ελάφρυνση χρέους στις φτωχότερες χώρες μετά την πανδημία.

Το Ταμείο, επίσης, έχει υιοθετήσει την πρώτη του στρατηγική για το κλίμα και έχει συγκεντρώσει 42 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής για τον μηχανισμό Ανθεκτικότητας και Βιωσιμότητας, ο οποίος βοηθά τις ευάλωτες, αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και τις επιδημίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v