Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Πλαφόν 15% στη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

Μετά τα επίπεδα ρεκόρ στην καθαρή κερδοφορία του κλάδου το 2023, που διαμορφώθηκαν ιδίως πριν από την επιστροφή στη νομισματική ορθοδοξία, η ρυθμιστική αρχή της χώρας επέτρεψε τη διανομή μερίσματος υπό όρους.

Τουρκία: Πλαφόν 15% στη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών της Τουρκίας δίνει άδεια στις εμπορικές τράπεζες να καταβάλουν έως και το 15% του καθαρού εισοδήματός τους για το 2023 ως μερίσματα σε μετρητά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η τουρκική αρχή BDDK έθεσε ανώτατο όριο αφού οι τράπεζες υπέβαλαν τα αιτήματά τους για διανομή των περυσινών κερδών.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο έως και 2,1% στις 9.911,3 μονάδες στην Κωνσταντινούπολη, ανεβάζοντας το διήμερο κέρδος στο 7,3%. Η Yapi Kredi σκαρφάλωσε 3%, ενώ η Isbank κατέγραψε κέρδη 1,8%.

«Το αν οι τράπεζες μπορούν να διανείμουν μέρισμα είναι θέμα συζήτησης κάθε χρόνο», δήλωσε ο Yusuf Kavak, επικεφαλής ερευνών στη χρηματιστηριακή εταιρεία Alnus Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Οπότε πρόκειται για θετική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η BDDK εξουσιοδοτεί τις τράπεζες να διανείμουν έως και το 15% του διανεμητού καθαρού εισοδήματός τους στους μετόχους, μετά από αρκετά χρόνια κατά τα οποία αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη για να ενισχύσουν το κεφάλαιό τους. Η απόφαση υποβοηθήθηκε από το γεγονός ότι το καθαρό εισόδημα των τουρκικών τραπεζών αυξήθηκε σε ρεκόρ 620,5 δισ. λιρών (17,7 δισ. ευρώ) το 2023, αν και η ετήσια αύξηση 44% ήταν κάτω από το μέσο ποσοστό πληθωρισμού 53,9% για ολόκληρο το έτος.

Η άνοδος των κερδών επιβραδύνθηκε μετά την επιστροφή της κεντρικής τράπεζας σε πιο ορθόδοξες πολιτικές, με το άλμα του επιτοκίου από το 8,5% στο 42,5% μετά την επανεκλογή Ερντογάν τον Μάιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v