Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBC: Βασανιστήρια από Ισραηλινούς στρατιώτες καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι γιατροί

Ιατρικό προσωπικό στη Χαν Γουνίς καταγγέλλει ότι, μετά την εισβολή στο νοσοκομείο Νάσερ, στρατιώτες τους έγδυσαν, τους ξυλοκόπησαν και τους υπέβαλαν σε σειρά βασανιστηρίων. Σοκαριστικές εικόνες επιβεβαιώνουν τα λεχθέντα. Τι απαντά το Ισραήλ.

BBC: Βασανιστήρια από Ισραηλινούς στρατιώτες καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι γιατροί

Εδεσαν τα μάτια τους, τους αιχμαλώτισαν, τους ανάγκασαν να γδυθούν και τους ξυλοκόπησαν επανειλημμένα τα ισραηλινά στρατεύματα, μετά από επιδρομή στο νοσοκομείο τους τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτουν στο BBC ιατροί και νοσηλευτές στο παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

Ο Ahmed Abu Sabha, γιατρός στο νοσοκομείο Nάσερ, περιέγραψε ότι κρατήθηκε για μια εβδομάδα, του φόρεσαν φίμωτρο και Ισραηλινός στρατιώτης του έσπασε το χέρι.

Αντίστοιχες περιγραφές κάνουν και δύο άλλοι γιατροί, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπό τον φόβο για αντεκδίκηση.

Είπαν στο BBC ότι τους ταπείνωσαν, τους ξυλοκόπησαν, τους έριχναν κρύο νερό και τους ανάγκασαν να γονατίσουν σε άβολες στάσεις για ώρες. Είπαν ότι κρατήθηκαν για μέρες πριν αφεθούν ελεύθεροι.

Το BBC παρείχε λεπτομέρειες για τους ισχυρισμούς τους στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), που δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με τους εν λόγω ισχυρισμούς, ούτε αρνήθηκαν ισχυρισμούς για κακομεταχείριση. Ωστόσο, αρνήθηκαν ότι το ιατρικό προσωπικό τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησής τους.

Είπαν ότι «οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις εντολές του IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά».

Ο Ισραηλινός Στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο της πόλης Χαν Γιουνίς στη Γάζα - που ήταν ένα από τα λίγα στη Λωρίδα που εξακολουθούσε να λειτουργεί - στις 15 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι το νοσοκομείο στέγαζε στελέχη της Χαμάς και ομήρους.

Η Χαμάς αρνείται ότι οι μαχητές της επιχειρούν μέσα σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Πλάνα που γυρίστηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που κρατήθηκαν οι γιατροί, κοινοποιήθηκαν στο BBC.

Δείχνουν στη σειρά άνδρες ημίγυμνους, που φορούν μόνο εσώρουχα, μπροστά από το κτίριο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου. Είναι γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους. 

«Όποιος προσπάθησε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση χτυπήθηκε», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου δρ Atef Al-Hout. «Τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σ' αυτή την επαίσχυντη θέση».

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε στο BBC: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, συνηθίζεται οι ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους έτσι ώστε να ερευνηθούν και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν εκρηκτικά ή άλλα όπλα.

Το ιατρικό προσωπικό είπε ότι στη συνέχεια τους μετέφεραν σε κτίριο του νοσοκομείου, τους ξυλοκόπησαν και τους οδήγησαν σε κέντρο κράτησης χωρίς ρούχα.

Ο Abu Sabha, 26χρονος εθελοντής ιατρός στο Nάσερ, περιέγραψε ορισμένα βασανιστήρια, όπως ότι στέκονταν όρθιοι για πολλές ώρες ή ότι δεν λάμβαναν φαγητό. 

Ειδικός στο ανθρωπιστικό δίκαιο είπε ότι τα πλάνα και η μαρτυρία από το ιατρικό προσωπικό στο BBC «πολύ ξεκάθαρα περνούν στην κατηγορία της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης».

Το BBC ερευνά όσα εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο εδώ και αρκετές εβδομάδες, μιλώντας με γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και εκτοπισμένους που κατασκήνωσαν στην αυλή. Όπως μεταδίδει, έχει διασταυρώσει λεπτομέρειες παρόμοιων ισχυρισμών, τους οποίους παρουσιάζει σε αναλυτικό ρεπορτάζ συχνά με προειδοποίηση για σκληρές περιγραφές ή εικόνες.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε στο BBC ότι «συνελήφθησαν περίπου 200 τρομοκράτες και ύποπτοι για τρομοκρατική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που υποδύθηκαν τους γιατρούς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v