Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 2ετίας για το spread των ιταλικών ομολόγων

Το «άνοιγμα» μεταξύ των επιπέδων δανεισμού των δύο χωρών μειώνεται καθώς οι επενδυτές παίρνουν θέσεις εν όψει μείωσης των επιτοκίων. Διαψεύδονται οι ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μελόνι.

Χαμηλό 2ετίας για το spread των ιταλικών ομολόγων

 

Πρόσφατο «ράλι» των ιταλικών κυβερνητικών ομολόγων οδήγησε σε σημαντική μείωση της διαφοράς του κόστους δανεισμού της χώρας έναντι του αντίστοιχου της Γερμανίας. Ειδικότερα διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ιταλικής οικονομίας αλλά και «παίρνουν θέσεις» ενόψει της μείωσης των επιτοκίων.

Το spread,το «άνοιγμα» δηλαδή μεταξύ των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας ¨βυθίστηκε» στις 1,16 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη Πέμπτη, το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021 ,για να κάνει «ριμπάουντ’ στη συνέχεια στις 1,28 ποσοστιαίες μονάδες.

Η πτωτική πορεία κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Οκτώβριο αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς στη διαχείριση της ιταλικής οικονομίας ,σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία έχει σταματήσει.

«Τρεις ή τέσσερις μήνες πριν ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το spread στα μέσα Μαρτίου θα μπορούσε να ήταν στις 123 μονάδες βάσης» δήλωσε στους Financial Times ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti προβλέποντας ότι η πτώση θα συνεχιστεί μέχρι τις 110 μονάδες καθώς η Ρώμη προσπαθεί να συρρικνώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα ελπίζοντας σε χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της.

Η κάθετη πτώση των ιταλικών spreads διέψευσε όσους εξέφραζαν φόβους  ότι μετά την εκλογή Μελόνι θα εφαρμοστεί λαϊκίστική πολιτική διεύρυνσης των κρατικών δαπανών. Αντιθέτως η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα οδηγήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα από την ΕΕ μέχρι το 2026.

Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ενώ η γερμανική συρρικνώθηκε. Και αυτή η ασυνήθιστη υπεραπόδοση της ιταλικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 με την ιταλική κεντρική τράπεζα να προβλέπει 0,6% ανάπτυξη έναντι 0,4% της Bundesbank για τη Γερμανία

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v