Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάζακς (ΕΚΤ): Πιθανές τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

Ακόμα και αν αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προτού φτάσουμε στο επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίο, τόνισε ο λετονός κεντρικός τραπεζίτης.

Κάζακς (ΕΚΤ): Πιθανές τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτινς Κάζακς, δήλωσε την Τρίτη ότι αισθάνεται άνετα με τα στοιχήματα των επενδυτών για τρεις μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος της χρονιάς. 

Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ταχθεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από τα τρέχοντα επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται πλέον στο πόσες ακόμα μείωσεις επιτοκίων θα ακολουθήσουν. 

Οι αγορές προβλέπουν τρεις μειώσεις επιτοκίων έως τον Δεκέμβριο με μια μικρή πιθανότητα για τέταρτη μείωση. 

Ο Κάζακς, ο οποίος στο παρελθόν είχε διαψεύσει τα σενάρια περί άμεσης επικείμενης περικοπής των επιτοκίων, δήλωσε στο Reuters ότι αυτή τη φορά η αποτίμηση της αγοράς ευθυγραμμίζεται με τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ.

Ο λετονός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη μείωση των επιτοκίων κατά τρεις ή τέσσερις φορές αλλά πρόσθεσε ότι με τα επιτόκια να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 4% υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να σταματήσει να είναι περιοριστική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

«Ακόμα και αν αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα προτού φτάσουμε στο επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου» πρόσθεσε. 

Ο ίδιος αρνήθηκε πάντως αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα γίνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v