Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντι Ράμα: Εσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο και αρνείται να ζητήσει συγγνώμη

Ο αντίπαλος Μπερίσα τον αποκάλεσε «μισογύνη», αλλά ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν υπήρξε ίχνος βίας. Από το βίντεο με το συμβάν μπορεί κανείς να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αφορμή, πάντως, υπήρξε ερώτηση για επένδυση στη χώρα που συνδέεται με τον Τραμπ...

Εντι Ράμα: Εσπρωξε γυναίκα δημοσιογράφο και αρνείται να ζητήσει συγγνώμη

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη μετά τη -βιντεοσκοπημένη- κατηγορία ότι άσκησε σωματικό εκφοβισμό σε γυναίκα δημοσιογράφο, δηλαδή την έσπρωξε όταν τον ρώτησε σχετικά με επενδυτικό σχέδιο που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου χθες Τρίτη, ο Ράμα φάνηκε να σπρώχνει στο πρόσωπο τη δημοσιογράφο Αμπρόζια Μέτα και να απομακρύνεται μετά την ερώτηση που του απευθύνει εκείνη. Βίντεο με το περιστατικό έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο X.

Η Μέτα, που εργάζεται για το αλβανικό τηλεοπτικό κανάλι Syri TV, είπε στο βαλκανικό δίκτυο BIRN ότι ο Ράμα «με άγγιξε στο μάγουλο με το χέρι του».

«Του είπα: "Μη με αγγίζεις άλλο" και αυτό ήταν», είπε, προσθέτοντας ότι ρωτούσε τον πρωθυπουργό για ένα επενδυτικό σχέδιο στην Αλβανία που συνδέεται με τον Κούσνερ, τον γαμπρό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για επανεκλογή.

 

«Δυστυχώς, ο πρωθυπουργός Ράμα επιδεικνύει τώρα τη συνήθη αλαζονεία του απέναντι στους δημοσιογράφους με σωματική επαφή. Λυπάμαι που ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του, όταν ερωτάται για θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος», είπε η Μέτα.

Το SafeJournalists Network, ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Τύπου στα Δυτικά Βαλκάνια, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ράμα «απαράδεκτες και ανησυχητικές» και τον προέτρεψε να ζητήσει συγγνώμη. Η ομάδα σημείωσε ότι ο Ράμα έχει ιστορικό αντιποίνων εναντίον δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης συμμετοχής σε συνεντεύξεις τύπου.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε τον Ράμα «μισογύνη» και το περιστατικό «βάναυση και απρεπή πράξη», μεταδίδει το Politico.

Aπό την πλευρά του, ο Ράμα βγήκε στην αντεπίθεση αποκαλώντας την κατηγορία ότι εκφόβισε τη Μέτα ως «ψέμα απεχθές και ασεβές προς τα αληθινά θύματα επιθέσεων της εξουσίας προς τις γυναίκες δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο».

«Όχι μόνο δεν υπήρξε καμία επιθετικότητα, αλλά όλες οι ερωτήσεις απαντήθηκαν με υπομονή», ανέφερε σε ανάρτηση στο X.

Η Αλβανία, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατατάχθηκε στην 96η θέση μεταξύ 180 χωρών στον δείκτη ελευθεροτυπίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2023, σε μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v