Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όσον αφορά τα επιτόκια

Παρατεταμένες μεταστροφές στα επιτόκια έχουν συμβεί επανειλημμένα στην ιστορία στον απόηχο μεγάλων οικονομικών, πολιτικών ή κοινωνικών σοκ, τόνισε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής όσον αφορά τα επιτόκια

Το φυσικό επιτόκιο μπορεί να κινείται υψηλότερα λόγω μακροπρόθεσμων παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και οι γεωπολιτικές μεταβολές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ίζαμπελ Σνάμπελ. 

Το επιτόκιο, το οποίου ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη και αναφέρεται συχνά ως R*, είναι ένας δείκτης που παρακολουθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες. 

Ένα υψηλότερο R* μπορεί να σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική είναι λιγότερο σφιχτή από ό,τι είναι ευρέως αποδεκτό και ό,τι το κόστος δανεισμού μπορεί να μειωθεί πιο αργά ή πιο προσεκτικά. 

«Παρατεταμένες μεταστροφές στα επιτόκια έχουν συμβεί επανειλημμένα στην ιστορία στον απόηχο μεγάλων οικονομικών, πολιτικών ή κοινωνικών σοκ» δήλωσε η Σνάμπελ την Τετάρτη. 

«Μπορεί τώρα να είμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο σημείο καμπής» σημείωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη. «Οι μεγάλες επενδυτικές ανάγκες που προκύπτουν από διαρθρωτικές προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και με γεωπολιτικές μεταβολές μπορεί να έχουν έναν επίμονο θετικό αντίκτυπο στο φυσικό επιτόκιο» πρόσθεσε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v