Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μία ανάσα πριν την επιστροφή σε ανάπτυξη οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ πλησιάζει στη σταθεροποίηση τον Μάρτιο. Τι έδειξε η έρευνα της S&P Global. Κακή εικόνα για τις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, Γερμανία και Γαλλία.

Μία ανάσα πριν την επιστροφή σε ανάπτυξη οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνη

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη βρέθηκε μια ανάσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με έρευνα η οποία έδειξε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις διέψευσαν την πρόσφατη τάση και υποχώρησαν αυτόν τον μήνα.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global, αυξήθηκε στο 49,9 αυτό το μήνα από το 49,2 του Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters για 49,7, αλλά σηματοδοτώντας τον δέκατο μήνα κάτω από το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Όλα αυτά οφείλονται στις υπηρεσίες, οι οποίες απέκτησαν μεγαλύτερη δυναμική από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ ο δείκτης της μεταποίησης υποχώρησε απροσδόκητα σε χαμηλό τριών μηνών.

Η σταθεροποίηση του δείκτη PMI κρύβει μια άσχημη κατάσταση στη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίες έμειναν πίσω σε σχέση με άλλα μέλη της ευρωζώνης, υποδεικνύοντας μια άνιση οικονομική εικόνα, σύμφωνα με την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου.

Η οικονομία του ιδιωτικού τομέα της Γαλλίας συρρικνώθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα από ό,τι τον Φεβρουάριο, και ενώ η ύφεση της Γερμανίας μαζεύτηκε, αυτό οφειλόταν αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος έφτασε κοντά στη στασιμότητα.

Η οικονομική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου συνέχισε να επεκτείνεται τον Μάρτιο, προσθέτοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία έχει βγει από τη σύντομη ύφεση του περασμένου έτους.

Ο δείκτης S&P Global Flash UK PMI Composite Output Index καταγράφηκε στο 52,9 τον Μάρτιο, μειωμένος ελάχιστα από το 53,0 τον Φεβρουάριο και οριακά χαμηλότερα από το 53,1 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v