Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία-δημοσκόπηση: Χάνει πόντους η ακροδεξιά, παραμένει δεύτερη

Το AfD διολισθαίνει στο 16%, ενώ στη Θουριγγία, όπου ακόμη διεκδικεί την πρωτιά, έχασε πέντε μονάδες. Το κύμα διαδηλώσεων εναντίον του και η ανάδυση ενός νέου αριστερογενούς αντιμεταναστευτικού κόμματος ροκανίζουν την άνοδό του.

Γερμανία-δημοσκόπηση: Χάνει πόντους η ακροδεξιά, παραμένει δεύτερη

Το ακροδεξιό κόμμα AfD της Γερμανίας χάνει δημοσκοπικό έδαφος σε εθνική κλίμακα, αφού αντιμετώπισε δημόσια αντίσταση και κατακραυγή εναντίον του. Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» είναι αντίθετη στη μετανάστευση καθώς και στην υποστήριξη της χώρας στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Το κόμμα, που υποστηρίζει την απέλαση μεταναστών και φλερτάρει με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γλίστρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και έπεσε στο 16% από τον Φεβρουάριο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς βρίσκονται στο 15%, σύμφωνα με εθνική δημοσκόπηση του ινστιτούτου Allensbach που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη. Το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα, οι Χριστιανοδημοκράτες, διεύρυνε το προβάδισμά του κερδίζοντας δύο μονάδες και αγγίζοντας το 34%.

Η πτώση για την ακροδεξιά ήταν πιο απότομη στο κρίσιμο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας,, μεταδίδει το Bloomberg, όπου το AfD έχασε πέντε μονάδες και έπεσε στο 29%, σύμφωνα με έρευνα της Infratest Dimap για τον τηλεοπτικό σταθμό MDR που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Το κόμμα, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών της 1ης Σεπτεμβρίου, προηγούνταν με 34% σε έρευνα του περσινού Ιουλίου.

 

Η διάβρωση του AfD αντανακλά τον ανταγωνισμό με το νέο κόμμα της πρώην πολιτικού της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ, που έχει διεισδύσει στη βάση του ακροδεξιού κόμματος καθώς κι αυτή επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική και την απομάκρυνση της Γερμανίας από τη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Το κόμμα της Βάγκενκνεχτ συγκέντρωσε 15% στην πρώτη του εμφάνιση στην κρατιδιακή δημοσκόπηση, με παγγερμανική επίδοση 7%.

Το AfD είναι δεύτερο στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις, πίσω από το CDU της αντιπολίτευσης και μπροστά από το κόμμα του Σολτς. Όταν η Γερμανία αντιμετώπιζε την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης πέρυσι, η υποστήριξη στο κόμμα ξεπέρασε το 20%.

Όμως το κόμμα της Βάγκενκνεχτ και οι διαδηλώσεις στους δρόμους ροκανίζουν την άνοδό του, ιδιαίτερα μετά από αναφορά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Correctiv ότι μέλη του συμμετείχαν σε σχέδιο απέλασης εκατομμυρίων ξένων, συμπεριλαμβανομένων Γερμανών πολιτών.

Το AfD εξακολουθεί να είναι το φαβορί για να κερδίσει τη Θουριγγία, νίκη που θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται να δεσμευτούν σε μια συμμαχία μαζί του. Το κόμμα προηγείται επίσης σε δύο άλλα ανατολικά κρατίδια που πρόκειται να διεξαγάγουν εκλογές φέτος, τη Σαξονία και το Βραδεμβούργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v