Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Ασταμάτητες οι εισαγωγές πρώτων υλών από ΗΠΑ-Γερμανία για παραγωγή πυρίτιδας

Μεταξύ των παραγωγών νιτροκυτταρίνης που προμηθεύουν τη Μόσχα τα τελευταία δύο χρόνια φιγουράρουν δυτικές εταιρείες, αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Τουρκική επιχείρηση είναι υπεύθυνη για σχεδόν τις μισές διεκπεραιώσεις.

Ρωσία: Ασταμάτητες οι εισαγωγές πρώτων υλών από ΗΠΑ-Γερμανία για παραγωγή πυρίτιδας

Η Ρωσία έχει αυξήσει τις εισαγωγές νιτροκυτταρίνης, η οποία χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για την παραγωγή πυρίτιδας για βλήματα πυροβολικού. Μεταξύ των παραγωγών νιτροκυτταρίνης που προμηθεύουν τη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχουν επίσης εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ταϊβάν, αναφέρει η εφημερίδα The Wall Street Journal με άρθρο της που φέρει τίτλο "Russia Doubled Imports of an Explosives Ingredient—With Western Help", όπου η εφημερίδα επικαλείται εμπορικά στοιχεία.

Οι εισαγωγές νιτροκυτταρίνης από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 70% το 2022, το πρώτο έτος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι τα μέσα του 2023 είχαν εισαχθεί 3.039 τόνοι - σχεδόν διπλάσιοι από το 2021.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, μόνο λίγες χώρες στον κόσμο παράγουν νιτροκυτταρίνη, επειδή η κύρια χρήση της είναι η παραγωγή πυρομαχικών και υπόκειται σε διεθνείς εμπορικούς περιορισμούς. Η νιτροκυτταρίνη χρησιμοποιείται επίσης για μη στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες εισαγωγές προορίζονται για εξοπλισμούς, δεδομένου ότι η ρωσική οικονομία έχει αναπροσανατολιστεί προς τη στρατιωτική βιομηχανία σε καιρό πολέμου.

Η Ρωσία παράγει μικρές ποσότητες νιτροκυτταρίνης. Από τότε που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά της Μόσχας, η Κίνα αύξησε τις αντίστοιχες προμήθειές της στη Ρωσία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία, μια μικρή εταιρεία στην Τουρκία, η Noy, είναι υπεύθυνη για σχεδόν τις μισές ρωσικές εισαγωγές νιτροκυτταρίνης από την έναρξη του πολέμου. Μέσω αυτής, η Ρωσία αγοράζει νιτροκυτταρίνη που παράγεται στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ταϊβάν, αναφέρει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 
ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v