Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνουν μεγάλα στοιχήματα για ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές

Καταγράφεται η μεγαλύτερη έκθεση των hedge funds στην περιοχή, ενώ αυξημένες είναι και οι τοποθετήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων. Μειώθηκαν κατακόρυφα οι θέσεις short. Οι «ακριβές» ΗΠΑ και τα διδάγματα από το παρελθόν.

Μπαίνουν μεγάλα στοιχήματα για ράλι στις ευρωπαϊκές μετοχές

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρώπη θα οδηγήσει το επόμενο σκέλος του παγκόσμιου ράλι μετοχών, διευρύνοντας την έκθεσή τους στην περιοχή καθώς η πιο ακριβή αγορά των ΗΠΑ ξυπνά μνήμες από τη φούσκα των dot-com.

Τα hedge funds είναι πλέον πιο εκτεθειμένα από ποτέ σε ευρωπαϊκές μετοχές σε σχέση με ένα παγκόσμιο benchmark , σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs. Τα αμοιβαία κεφάλαια έχουν επίσης ενισχύσει τις θέσεις στις μετοχές της περιοχής κατά το μέγιστο από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Bank of America.

Η προοπτική της «υπεραπόδοσης της Ευρώπης έναντι των αμερικανικών μετοχών έχει σίγουρα βάση», δήλωσε ο Paul Brain, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στη Newton Investment Management. «Οι big tech των ΗΠΑ φαίνεται να έχουν τιμολογηθεί πλήρως και μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίθετους ανέμους από τον ανταγωνισμό και τους κανονισμούς μετά το πρόσφατο ράλι».

Οι μετοχές της ζώνης του ευρώ ανέβηκαν περίπου 4% τον Μάρτιο, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες στις ΗΠΑ, και οι επενδυτές αναμένουν ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν εάν η ανάκαμψη της οικονομίας αναζωογονήσει τα εταιρικά κέρδη. Αυτό συμβαίνει καθώς ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη που κυρίευσε την αγορά των ΗΠΑ κάνει τις τύχες του S&P 500 Index να εξαρτώνται όλο και περισσότερο από μια ομάδα σχετικά ακριβών μετοχών τεχνολογίας.

Η κατανομή των hedge funds στην Ευρώπη έναντι του MSCI All-Country World Index ήταν 5,8% overweight την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs.

Παρά τα κέρδη της Ευρώπης αυτόν τον μήνα, ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 Index εξακολουθεί να φαίνεται φθηνός. Ο forward λόγος τιμής προς κέρδη 12 μηνών είναι περίπου 14, ελαφρώς υψηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Ακόμη και εξαιρουμένων των μετοχών τεχνολογίας ο S&P 500 βρίσκεται σε «ακριβά επίπεδα».

Η μεγαλύτερη βαρύτητα σε πιο κυκλικούς τομείς στην Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της, καθώς οικονομίες όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνονται έτοιμες να αποφύγουν μια παρατεταμένη ύφεση ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη βελτιώνεται. Οποιαδήποτε χαλάρωση των επιτοκίων θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

«Καθώς τα επιτόκια μειώνονται και έχουμε αυτή την ήπια προσγείωση, οι ευκαιρίες σε ορισμένα πιο κυκλικά μέρη της αγοράς βελτιώνονται», δήλωσε ο Peter Oppenheimer της Goldman Sachs στο Bloomberg TV. Οι τεχνολογικές μετοχές θα έχουν καλή απόδοση, αλλά ο στρατηγικός αναλυτής βλέπει «καλύτερες ευκαιρίες σχετικής αποτίμησης εκτός των ΗΠΑ».

Μια δραστική μείωση θέσεων short δείχνει επίσης ότι το κλίμα προς τις ευρωπαϊκές μετοχές βελτιώνεται, σύμφωνα με την S&P Global. Οι εκτιμώμενες θέσεις short στην περιοχή μειώθηκαν σε λιγότερο από 0,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς στο τέλος του περασμένου έτους, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον μιας δεκαετίας, και έκτοτε παραμένουν κοντά σε αυτό το επίπεδο.

Η ομάδα EMEA iShares της BlackRock Inc., συμπεριλαμβανομένων των Karim Chedid και Laura Cooper, βλέπει σημάδια ότι τα κεφάλαια από πελάτες επιστρέφουν στην Ευρώπη. «Έχουμε κλίνει προς την Ευρώπη από άποψη τακτικής ορμής», είπαν σε συνέντευξή τους. «Βλέπουμε κάποιες ροές να επιστρέφουν, μεταξύ άλλων από αμερικανούς επενδυτές, οπότε έχουμε αρχίσει να ζεσταινόμαστε».

Η ομάδα της BlackRock παραμένει overweight στις αμερικανικές μετοχές με μακροπρόθεσμη προοπτική, ποντάροντας σε περισσότερα κέρδη που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πεπεισμένοι για ένα διαρκές ράλι των αμερικανικών μετοχών, καθώς αναμένουν ότι όμιλοι μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν αύξηση κερδών.

Κοιτώντας το ιστορικό, σημειώνει το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποαποδίδουν διαρκώς έναντι αυτών των ΗΠΑ από τον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, με σύντομες περιόδους σχετικής ανάκαμψης. Το τελευταίο σημαντικό επεισόδιο υπεραπόδοσης διήρκεσε περίπου τέσσερις μήνες, μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαρτίου 2023, και ο Stoxx 600 ξεπέρασε τον S&P 500 κατά περισσότερες από 12 ποσοστιαίες μονάδες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να δουν ισχυρή αύξηση κερδών φέτος. Οι αναλυτές βλέπουν τα κέρδη στις εταιρείες του S&P 500 να αυξάνονται κατά 8,3% το 2024, ενώ τα κέρδη του Stoxx 600 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4%, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg Intelligence.

Ωστόσο, αυτό προσφέρει περιθώρια για να καλύψουμε τη διαφορά, δήλωσε ο Nicolas Simar, ανώτερος διαχειριστής μετοχικών κεφαλαίων στην Goldman Sachs Asset Management. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες ενδιαφέρουσες ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v